RECENSIE: Magnum - The Visitation

Magnum - The Visitation
2011-01-29 Iets meer dan een jaar na de release van Into The Valley Of The Moonking komt Magnum alweer op de proppen met een nieuw studioalbum. The Visitation is de zestiende release van het Britse monument. De band wordt opgericht in 1972 maar het duurt tot 1978 vooraleer het debuut Kingdom Of Madness verschijnt. De rock met progressieve inslag en gevoel voor melodie drukt meteen zijn stempel op de muziek en vindt gemakkelijk de weg naar zijn publiek. De interesse in Magnum stijgt keer op keer en resulteerde in felbegeerde podiumplaatsen op de grote festivals als Monsters Of Rock en Reading. Belangrijkste songwriter was en is nog steeds gitarist Tony Clarkin.

The Visitation is goed voor tien rocknummers met een zeer hoog Magnum gehalte. Wat meteen opvalt is dat deze oude rockgoden duidelijk kiezen voor het pad dat ze al die jaren al bewandelen. Inderdaad, Magnum is geen band die staat voor vernieuwing en experiment. De zeer toegankelijke rock met een progressieve toets blijft het belangrijkste uitgangspunt voor de nieuwe songs op dit album. Wil dit dan betekenen dat dit zestiende werkstukje volledig waardeloos is? Zeker niet want hoe zeer het genre ook wordt uitgebuit, nergens kun je deze Britten betrappen op enige vorm van herhaling. De composities van de hand van Clarkin zijn nog steeds van een uitermate hoog niveau waarbij het tempo van de deuntjes volgens Magnum normen zelf relatief hoog ligt. Hier merk je duidelijk dat ervaring een grote rol speelt.

De bejaarde heren draaien trouwens al vier decennia lang mee in het rockcircuit. Ook de stem van Bob Catley blijkt door de jaren heen weinig van zijn flair en charisma verloren te hebben alhoewel de kracht in zijn karakteristieke geluid er wel wat minder op wordt. Fans van Magnum kunnen deze schijf dus blindelings aanschaffen en krijgen zowaar één van de betere releases van de band in de laatste jaren. Luisteraars in het AOR genre met licht progressieve inslag komen ook ruimschoots aan hun trekken want dit is een typisch schijfje in het uitgestrekte wereldje van de progrock AOR... of hoe je het ook wilt noemen. Het blijft een cliché maar toch is The Visitation een aanrader zonder meer.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Magnum Label:SPV
Klerkx And The Secret  Undertones

Rob Klerkx & the Secret - Undertones Klerkx and The Secret is het soloproject van Rob Klerkx. Rob Klerkx is bij...

Lemon – NEDchester

Lemon (NL) - NEDchester De Gennepse band Lemon heeft haar derde langspeler, NEDchester , vernoemd...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT