RECENSIE: Ben Ottewell - Shapes and Shadows

Ben Ottewell  Shapes and Shadows
2011-02-24 De debuutplaat van Ben Ottewell als soloartiest heet Shapes And Shadows. De debuut cd van wie? Een kleine introductie. Ben Ottewell is één van de drie en tevens gitarist bij de Britse popformatie Gomez. Een band die in 1998 met hun debuutplaat Bring It On al meteen de prestieuze ‘Mercury Music Prize’ in de wacht sleepte. Ben Ottewell heeft een prachtige tenor stem, een stem die als hij voluit gaat zijn publiek geweldig imponeert. In de rustige periodes tussen de opnames van een nieuwe Gomez plaat toerde Ben reeds enkele malen solo. Zo was hij ook enkele malen in Nederland te zien, onder meer op het Eurosonic festival in 2007. Zijn akoestische set vormde toen één van de hoogtepunten van het festival. Nu dan een cd met negen nummers van zijn hand, die werd opgenomen in Los Angeles door producer Will Golden. De meeste nummers werden overigens mede-geschreven met Sam Genders, voorheen van Tunng. De nummers laten veel ruimte voor de stem van Ottewell om te domineren. Er valt dan ook veel te genieten op het album.

Zoals gezegd bevat de plaat negen composities, waaraan Ottewell zo’n vijf jaar heeft geschaafd tijdens de vele tournees met Gomez. De nummers zijn voortgekomen uit Ottewell’s verlangen om weg van de volledige band en het elektrische geluid van Gomez, nummers te maken met een sterke behoefte aan eenvoud en puurheid: “I’ve been wanting to do something outside of Gomez for a while but I took my time to ensure that the material had a voice of it’s own. It’s a hell of a lot of fun to do something else, though scary as hell at first.”

Ottewell blijft qua muziek keuze toch dicht bij huis, hoewel de songs meer dan het werk bij Gomez thuishoren in de wereld van folk en het singer-songwriters genre. De meeste nummers laten zijn prachtige stem horen waarbij de begeleiding voornamelijk bestaat uit een akoestische gitaar. Voor het overige slechts minimaal met drums en synthesizer aangevuld.

Het album opent met de ingetogen titelsong dat meteen laat zien wat Ottewell in huis heeft. Het tweede nummer is de eerste single, ‘Lightbulbs’. Het is een vrolijk en zelfs swingend liedje, dat niet echt representatief is voor de rest van het album. ‘All Brand New’ is een prachtige gitaarballade. ‘Blackbird’ is vervolgens weer een lekker up-tempo nummer. Zo wisselt de plaat de wat snellere nummers als ‘No Obstacles’ en ‘Step Right Back’ af met gitaarballades als ‘Chicago’ en ‘Take This Beach’. Prachtig is de pianoballade ‘Chose’, een nummer dat je gelijk bij de keel grijpt.

De solo cd van geeft een mooi inkijkje in het muzikale brein van een begenadigd zanger. Niet dat Ottewell zich nu uitsluitend moet gaan toeleggen op een solocarrière, daarvoor heeft Gomez toch een meerwaarde en komen zijn zangkunsten in de breder aangezette songs beter tot zijn recht. Maar deze solo-uitstap is zeker niet mislukt. Wie van Ottewell’s stem houdt beleeft meerdere kippenvel momenten. Het album laat wel degelijk zien dat Ottewell grote songschrijvercapaciteiten heeft.
Recensent:Rolf Marselis Artiest:Ben Ottewell Label:Pias
Harrys Gym – What Was Ours Can’t Be Yours

Harrys Gym - What Was Ours Can't Be YoursAls er zoiets bestaat als een muzikaal dutje, dan is dit het. Harrys Gym...

Templo Diez – Greyhounds

Templo Diez - Greyhounds Je hebt van die muzikanten die je nauwelijks ziet of hoort, maar die met de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT