RECENSIE: Rise Against - Endgame

Rise Against – Endgame
2011-03-14 Na twaalf jaar en vijf albums behoeft Rise Against al lang geen introductie meer. De Amerikaanse punkrockers komen in 2011, drie jaar na hun laatste plaat, opnieuw met een knaller op de proppen. De politiek geïnspireerde songteksten en hun typische sound zijn alweer van de partij, en wetende dat ze sinds hun doorbraak in 2004 geen slecht album meer hebben uitgebracht, belooft deze Endgame een knaller te worden.

Deze keer staat de plaat in het teken van het einde van de wereld. Het gaat echter niet over de talrijke 2012-doemscenarios, maar over de ondraaglijke druk die de mensheid op de aarde legt. Op Endgame bezingen ze hoe we de bubbel, waar we ons tegenwoordig in bevinden, moeten doorprikken en aan een nieuw, duurzaam leven moeten beginnen.

Wie van deze symboliek en politieke kritiek niets moet weten, hoeft gelukkig niet te treuren. Buiten al het voorvermelde levert deze plaat ook gewoon zeer goede punkrock liedjes op. Eerste single ‘Help Is On The Way’ ligt volledig in de lijn van de vorige singles die zijn verschenen op Appeal To Reason of vorige albums. Geïnspireerd door de ravage die orkaan Katrina in New Orleans achter liet, heeft zanger McIlrath een stevige song in elkaar gestoken.

Opvallend is de thematiek van ‘Make It Stop’. Naar aanleiding van de vele brieven van fans, die dreigden zelfmoord te plegen omdat ze homosexueel waren, hebben de heren een song gemaakt over de homofobie in de Verenigde Staten. Het is een echte meezinger geworden, met in het begin een kinderkoor en een catchy refrein. Bovendien te beluisteren zijn opener ‘Architects’ en ‘Survivor Guilt’, de opvolger van ‘Hero Of War’.

“Never change a winning team” , zegt men wel eens. Onder dit motto slagen de heren van Rise Against er in om alweer een zeer degelijk album af te leveren. Al de succesvolle elementen uit vorige platen vindt men ook terug op Endgame. Een grote hit bevat deze plaat niet, maar het is een verzameling van twaalf degelijke songs met hier en daar een meezinger.


Eerdere recensies van Rise Against:
- 08-11-2008: Appeal to Reason.
Recensent:Stephaan Cloet Artiest:Rise Against Label:Universal
The Head and The Heart – The Head and The Heart

The Head And The Heart - The Head and the HeartTalloze keren hebben we al voor een dilemma gestaan, waarbij het hart...

Peter, Bjorn and John – Gimme Some

Peter, Bjorn and John - Gimme Some Ze gingen de studio in met het idee dat hun nieuwe plaat wel eens een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT