RECENSIE: Tim Knol - Days

Tim Knol – Days
2011-05-17 Iedereen houdt van Tim Knol, maar niet iedereen houdt van Tim Knol’s muziek. Het debuutalbum van de nu 21-jarige jongen uit Hoorn werd niet slecht ontvangen, maar de kritiek dat de meeste nummers wel heel erg braaf zijn, werd in bijna iedere recensie gegeven. Gelukkig heeft Knol met minstens honderd zinderende concerten bewezen stukken spannender te zijn dan zijn eerste plaat doet vermoeden. En met zijn tweede album Days toont hij voor het eerst aan dat hij ook in de studio allesbehalve saaie muziek kan maken.

Het eerste wat opvalt aan Days, is dat de cd veel voller klinkt dan Knol’s eerste album. Zo bevat albumopener en eerste single ‘Gonna Get There’ een gitaarsolo, is ‘Days’ uitgerust met meerstemmige zang en maken de blazers in het refrein van ‘Do You Leave The Light On?’ één van de hoogtepunten van het album perfect af. Knol’s vaste band, bestaand uit onder andere Anne Soldaat en Matthijs van Duijvenbode, heeft op Days een even grote rol als tijdens de live-shows. Hierdoor klinkt het album meer als het werk van één groep muzikanten dan als de cd van één singer/songwriter.

Dat betekent echter niet dat die singer/songwriter-aspecten naar de achtergrond verdwenen zijn. Knol is er vocaal enorm op vooruit gegaan en dat is in ieder nummer terug te horen. Wat betreft songteksten is Days een stuk lichter dan Tim’s eerste album. Tracks als ‘Shallow Water’ en ‘Years’ voelen zorgeloos aan en kunnen dienst doen als soundtrack voor de zomerdagen die gaan komen. Er staan wel een aantal zwaardere liedjes op Days, maar het gewicht van bijvoorbeeld ‘Music In My Room’ (van het debuutalbum) wordt niet bereikt.

"Tijdloze liedjes die je raken, die ergens over gaan en die onder je huid gaan zitten... dat is wat ik probeer te maken," verklaart Tim Knol in het bijgesloten persbericht. Met zijn debuut bereikte hij dit doel bijna, maar met Days is het hem echt gelukt. Het is een prachtige tweede plaat geworden die in ieder opzicht beter is dan de eerste. De t-shirt-opdruk ‘TIM KNOL IS VET’ heeft nu voor iedereen een dubbele betekenis.


Eerdere recensies van Tim Knol:
- 07-02-2010: Tim Knol.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Tim Knol Label:Excelsior Recordings
Miles Kane - Colour Of The Trap

Miles Kane - Colour Of The Trap Miles Kane , voorheen bandlid van onder andere The Rascals en nog steeds...

When Saints Go Machine – Konkylie

When Saints Go Machine - Konkylie Wie op zoek is naar een leuke, innovatieve elektropopgroep moet eens naar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT