RECENSIE: Junior Boys - It's All True

Junior Boys
2011-07-19 Het electronische Canadese duo Junior Boys draait inmiddels al zo’n twaalf jaar mee. Wel duurde het tot 2004 voordat hun eerste volwaardige album het daglicht zag. En sindsdien hebben de beide heren gestaag gebouwd aan een trouwe schare fans. Met name sinds het tweede album So This Is Goodbye (2006) weten de twee meer en meer harten te veroveren.

It’s All True is inmiddels hun vierde album. Voor dit album bracht creatieve spil Jeremy Greenspan een uitgebreid bezoek aan Shanghai. Om zich daar te laten inspireren en te gaan werken aan nieuwe songs. Op zich hoor je van die trip naar China niet direct veel terug. Even komen wat flarden voorbij van Chinese muzikanten in opener ‘Itchy Fingers’, maar dan heb je het zo ongeveer ook wel gehad. Wel heeft de trip er waarschijnlijk mede voor gezorgd, dat It’s All True zeer geïnspireerd klinkt. En daarmee veel en veel sterker is dan voorganger Begone Dull Care. Dat was ook een album met de nodige prima momenten hoor, maar het kon toch niet tippen aan haar voorganger. It’s All True kan dat gelukkig weer wel.

Opener ‘Itchy Fingers’ zet de luisteraar een paar seconden op het verkeerde been, met zijn voorzichtige begin. Maar al gauw ontpopt deze track zich tot een heerlijk op en neer stuiterend electronisch popliedje, dat hoe langer hoe beter weet te beklijven. Daarna zoekt de band weer regelmatig de melancholie, intimiteit en warmte op waarmee ze inmiddels de nodige naam hebben gemaakt. En dat levert opnieuw prachtige liedjes op zoals bijvoorbeeld ‘You’ll Improve Me’, dat ook nog eens een onweerstaanbaar refrein heeft.

Toch kent het album ook tracks die opzichtiger dan ooit uitnodigen om de dansvloer op te zoeken. Check bijvoorbeeld maar eens ‘Kick The Can’. Zet die track op vol volume aan en je krijgt vanzelf zin om de stad in te gaan, ongeacht de dag of het tijdstip. Sowieso is die track het begin van de laatste trits songs die allen duidelijk richting dansvloer kruipen. Maar dan wel op een Junior Boys manier, dus met zanglijnen die beklijven en een fijne melancholische ondertoon.

It’s All True is in zijn totaliteit sowieso het meest afwisselende Junior Boys album tot nu toe. En het mooiste is: het album kent meerdere momenten die het niveau van So This Is Goodbye benaderen. We zijn nu al benieuwd hoeveel ze hierna nog in hun mars hebben.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Junior Boys Label:Domino Records
The Breakers – The Breakers

The Breakers - The BreakersDenemarken geeft de laatste jaren steeds meer blijk van het feit dat het land...

Wakey!Wakey! – Almost Everything I Wish I’d Said The Last Time I Saw You

Wakey Wakey - Almost Everything I Wish I'd Said The Last Time I... Tegenwoordig zien we wel meer albums met tien nummers erop. Meestal vinden we...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT