RECENSIE: Drake - Take Care

Cover Drake - Take Care
2011-12-02 Een album van achttien tracks, met dik een uur speeltijd. Het is zeldzaam tegenwoordig. Vooral in de hiphop en r&b wereld, waar platen die als klassiekers worden gezien, zoals Common’s Be en Nas’ Illmatic, net iets langer dan een half uur duren. Drake is dan ook geen doorsnee hiphopper. Hij maakt lieve liedjes voor de vrouwtjes, heeft bijna geen song waarin hij uitsluitend rapt, maar belangrijker nog: hij is muzikaal ontwikkeld. Dit alles maakt van Take Care het beste (commerciële) hiphopalbum van het jaar.

Het maakt van Drake ook de beste rapper in de Cash Money stal. Al bestaat zijn stijl uit evenveel zang, die ondanks het zoete bijsmaakje staat als een huis. ‘Shot For Me’ en ‘The Real Her’ zijn onmiskenbaar prachtige tracks over alle mooie en lelijke aspecten van ‘de vrouw’. Laatstgenoemde song telt een achterlijk sterke gastbijdrage door André 3000. Want ook daar ligt een kracht van Take Care: iedere gast op het album voegt daadwerkelijk iets toe.

Zo is Rick Ross te horen op het door Just Blaze geproduceerde ‘Lord Knows’. Machtige, zware beat en veel gepoch; er is niemand die dat spelletje zo overtuigend speelt als de voormalige cipier uit Florida. De manier waarop de bass versterkt dropt wanneer zijn verse begint; het is geniaal. Ook Rihanna’s luchtige refrein op de titeltrack, waarin jamie xx’s remix van Gil-Scott Heron’s ‘I’ll Take Care Of U’ wordt gesampled, past perfect. En dan is er nog een duet met stijlgenoot Nikki Minaj en een rap-off met een hongerige Lil Wayne in één van de stoerste hiphopanthems in jaren, ‘H.Y.F.R.’

Gedurende meer dan zestig minuten neemt Drake je mee in zijn wereld. En die wereld bestaat uit liefde en hartbreuken, seks en drugs (want ook The Weeknd is van de partij), succes en falen, spotlights en eenzaamheid. Take Care is zowel adembenemend mooi als genadeloos scherp. En last but not least; overladen met hits. Het is niet het baanbrekende meesterwerk dat Kanye West ons een jaar geleden schonk; maar beste commerciële hiphopplaat van het jaar? Hell yeah, fucking right!
Recensent:Randy Timmers Artiest:Drake Label:Universal
Cover Samantha Crain - You (Understood)

Samantha Crain - You (Understood)Het is altijd mooi als een album als een project wordt opgepakt. Samantha...

Cover De Heideroosjes - Cease-Fire

Heideroosjes - Cease-Fire De Heideroosjes stoppen ermee. De Limburgse punkband wordt in 1989...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT