RECENSIE: Amy Winehouse - Lioness: Hidden Treasures

Cover Amy Winehouse - Lioness: Hidden Treasures
2011-12-13 Ondergetekende is van mening dat Amy Winehouse - net als Michael Jackson voor haar - is doodgeknepen door profiteurs. Zakenlui die haar net als de rest van de wereld diep in de put zagen zitten, maar haar toch in een jurkje staken en stomdronken op het podium zetten. Het is zielig. En het geeft de collectie songs op Lioness: Hidden Treasures een smerige bijsmaak. Want hoewel dit eerste album na haar dood inderdaad een zeer beperkt aantal voorheen verborgen pareltjes bevat, is het vooral weer een poging om geld aan Amy te verdienen. Nog even op haar lijk drukken om te zien hoeveel bankbiljetten eruit schieten.

Dat neemt echter niet weg dat het fijn is om te horen dat Winehouse ook lang na Back To Black nog beschikte over een prachtige, gevoelige soulstem die de kippenvelknop van de luisteraar moeiteloos indrukt. Deze komt op Lioness het meest tot zijn recht in covers, met als emotioneel hoogtepunt de albumafsluiter ‘A Song For You’. Een bijna dood gezongen nummer dat wéér indruk weet te maken nu deze uit Amy’s keeltje wordt geperst. In een langverwacht duet met één van de beste rappers aller tijden, Nas, weet Winehouse met slechts een beperkte bijdrage de toon te zetten en de show te stelen. En ook ‘Best Friends, Right’, met een groovende productie door The Roots-drummer ?uestlove, is een song die Lioness bestaansrecht geeft.

Helaas wordt Winehouse niet anders (lees: respectvoller) behandeld dan de groten die voor haar het loodje legden. En dus is de ruimte tussen het beperkte aantal nieuwe liedjes en mooie covers ook hier opgevuld met rotzooi. Neem bijvoorbeeld het duet met Tony Bennett, ‘Body And Soul’. Amy als loungezangeres, al haar kracht verdwenen in de meest verveelde zangprestatie die ze ooit neerzette. En dan zijn er nog de covers die we snel weer vergeten (met als dieptepunt ‘The Girl From Ipanema’) en de overbodige bewerkingen van eerder uitgebracht materiaal, zoals signature song ‘Valerie’ in een jaren zestig jasje.

Lioness: Hidden Treasures bevat een zeer beperkt aantal tracks die voor fans van Winehouse de moeite waard zijn. En daar houdt het ook op. Het album is geen laatste meesterwerk van een uiterst getalenteerde zangeres; wel een (laten we het hopen) eindproduct dat snel genoeg in elkaar is gezet om op tijd voor de feestdagen in de schappen te liggen. Wie Amy Winehouse dit jaar nog een laatste eerbetoon wil geven, doet er beter aan om een kaarsje voor haar te branden.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Amy Winehouse Label:Universal
Cover Rammstein - Made in Germany 1995-2011

Rammstein - Made in Germany 1995-2011Enkel mensen die de voorbije zestien jaar opgesloten zaten in een bunker,...

Cover The Roots - Undun

The Roots - Undun Hiphopgroep The Roots weet de laatste jaren de ene parel na de andere uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT