RECENSIE: Pepe Deluxé - Queen of the Wave

Cover Pepe Deluxe - Queen of the Wave
2012-02-15 Pepe Deluxé bestaat uit de Fin James Spectrum (Jari Salo), de Zweed Paul Malmström en een reeks wisselende muzikanten. Hun mix van elektro, prog en folk is duidelijk van nu maar doet ook denken aan de late sixties en vroege seventies. Op hun vorige album Spare Time Machine (2007) lieten ze al merken niet vies te zijn van muzikale experimenten. De intrigerende titel van hun nieuwe album Queen of the Wave, An Esoteric Pop Opera in Three Parts doet vermoeden dat opnieuw niet voor de gemakkelijke weg is gekozen.

Vanaf het begin wordt duidelijk dat de ondertitel inderdaad geen loze kreet is. De openingstrack 'Queenswave' brengt je met gitaar, orgels en fluit in de juiste sfeer voor het verhaal dat komen gaat. Dit album is namelijk losjes gebaseerd op het mysterieuze boek "A Dweller On Two Planets" (1905) van Frederick S. Oliver over de spirituele avonturen een bewoner van Atlantis. 'A Night and a Day' en 'Go Supersonic' zijn opzwepende tracks met een mix van gierende orgels, koortjes, drum 'n bass sounds en bongo's. Geluidsexplosies als deze worden afgewisseld met meer introspectieve stukken. Zo heeft 'Temple of the Unfed Fire' een jazzy ritme met een fijn staaltje mellotron, dat instrument zorgt voor een belangrijk deel voor de retro-feel van dit album. 'Grave Prophecy' klinkt werkelijk als een aankondiging van onheil, warme dwarsfluitklanken vloeien via een dromeriger tussensegment over in een dreigende, bijna hysterische sfeer. 'In the Cave' is een heel bijzonder instrumentaal intermezzo dat wordt gespeeld op The Great Stalagpipe Organ. Deze unieke orgel produceert sprookjesachtige tonen door stalactieten in een grot te laten resoneren. Pepe Deluxé maakte hiermee de eerste compositie ooit speciaal voor dit instrument. Zo wordt toegewerkt naar 'My Flaming Thirst', een bombastisch lied met piano en bloedmooie zang dat het dramatisch hoogtepunt van het album vormt. 'Riders on the First Ark' is een waardig sluitstuk, het laat je weer even op adem komen na dit overweldigende album.

Queen of the Wave is een écht album waarin een origineel concept is uitgewerkt tot aan het artwork toe. De songteksten zijn mystiek, maar hebben genoeg lijn om de tracks aan elkaar te knopen, daarom is het wel prettig dat een synopsis van het verhaal achterop de cd staat. Maar het belangrijkste is de eclectische sound die is opgebouwd uit zeer uiteenlopende instrumenten, je kunt je afvragen welk instrument niet gebruikt is. Je hoort een mengeling van pittige én licht psychedelische tracks. Een zeer geslaagd album dat je niet moet beluisteren maar beleven, dus neem die muzikale trip naar Atlantis!
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Pepe Deluxé Label:Bertus
Cover Chuck Prophet - Temple Beautiful

Chuck Prophet - Temple BeautifulIn de jaren ’80 was Chuck Prophet gitarist bij de uit Tucson, Arizona...

Cover Ani DiFranco - Which Side Are You On?

Ani DiFranco - Which Side Are You On Ani DiFranco is een zangeres van het type 'sterke vrouw', ook al is ze met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT