RECENSIE: Poltergeist - Your Mind Is A Box

poltergeist your mind is a box
2013-09-03 Puur instrumentale muziek is er binnen de wereld van popmuziek niet veel te vinden. Het nieuwe Engelse trio dat schuilgaat achter de naam Poltergeist maakt instrumentale indierock, geïnspireerd door progressive rock uit de jaren ’60 en ’70. De bandnaam is tevens een verwijzing naar de Duitse Kraut Rock van de jaren ’70. Op hun eerste plaat, Your Mind Is A Box (Let Us Fill It With Wonder) wordt geprobeerd af te stappen van bekende muziekstructuren en zo een nieuw geluid te creëren.

Een korte serie simpele gitaarnoten, gespeeld over een basloopje en een drumpartij. Dat is natuurlijk niet genoeg om een heel nummer te dragen, laat staan een hele plaat. Gelukkig schakelt opener ‘Cathedral’ net op tijd over naar een echorijker, galmend geluid. Het laat de aandacht snel afdwalen van het eerdere, vreemd klinkende getokkel. Door verschillen in het tempo en in de melodie van de baslijn toe te voegen blijft het bijna zeven minuten durende nummer overeind. Het blijkt dan juist een mooie opbouw naar de rest van de plaat te zijn.

Poltergeist speelt soms leentjebuur bij Explosions In The Sky. Die band weet met lange nummers met veel galm op te bouwen naar magische hoogtepunten. Poltergeist blijft wat met hun nummers wat dichter bij de aarde, al is het alleen al omdat er maar drie bandleden zijn. Dat er niet gekozen wordt voor allerlei toegevoegde, geproduceerde geluidslagen is bewonderenswaardig. Dan blijft er live (eind september in Utrecht en Tilburg) tenminste ook nog iets van over.

Er zit voldoende afwisseling, qua tempo en sound in de acht nummers die Your Mind Is A Box telt. Het ene nummer is wat langzamer en duisterder, het volgende wat opzwepender. Het gemis van een (gezongen) melodielijn wordt niet overal even goed opgevangen. Hierdoor kan de aandacht wat verslappen en wordt de plaat geschikter als achtergrondmuziek. In dit geval is het laten gaan van alle gedachten tijdens het luisteren echter juist wel een prettige ervaring.
Recensent:David van der Lof Artiest:Poltergeist Label:Proper Records
goo goo dolls magnetic

The Goo Goo Dolls - Magnetic'Wie eind jaren ’90 (al) naar muziek luisterde, kan het niet gemist hebben....

kitsune 2

Various - Kitsuné Soleil 2 Het Franse label Kitsuné brengt al sinds de oprichting in 2002 aan de lopende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT