RECENSIE: The Damned and Dirty - Sell Your Soul

Damned
2013-10-24 Onlangs ontstond er bij ondergetekende tijdens een onschuldig maar bloedfanatiek potje zaalvoetbal een scheurtje in zijn kuitspier. Zweepslag. Pijnlijk, maar bovenal vervelend aangezien het herstel wel even kan duren. Natuurlijk ga je met frisse moed werken aan dat herstel, maar als je iedere dag opstaat met het gevoel dat je weer terug bij af bent, kun je wel een flinke borrel gebruiken. En een lekker potje ouderwetse in zelfmedelijden gedrenkte blues. Het liefst deltablues. En laat er dan net zo`n plaat tussen de stapel nog te recenseren albums zitten.

Het verantwoordelijke duo: The Damned And Dirty en hoe Amerikaans alles aan het album ook aan doet, het is 100% Hollands. In 2012 wist het duo, bestaande uit Kevin de Harde en Micha Sprenger, met hun akoestische rauwe blues al goede reacties te vergaren met hun titelloze debuutalbum dat ze gratis aanboden. In de blueswereld werd verheugd gereageerd en in april van dit jaar mocht men de Dutch Blues Award for Best Album in ontvangst nemen. Dan kun je op je lauweren gaan rusten of meteen doorhalen. Het duo koos voor het laatste en ging vol gas door aan het inmiddels ingezette werk aan opvolger Sell Your Soul.

Sell Your Soul is alles wat je van een bluesplaat mag verwachten en meer. Het is rauw, rammelend, een harmonica die genoeg speeltijd krijgt, jankende gitaarsolo`s en ook de zang van De Harde is lekker gruizig en donker. ’12 Gauge Shotgun’, is hiervan een van de beste voorbeelden op het album. Met typische (delta)bluestracks als ‘Out Of Sight’, ‘Sell Your Soul’, ‘Looked You Up In The Phonebook’ en ‘Money In My Pocket’ komt The Damned And Dirty goed voor de dag. Maar het duo blijkt meer te kunnen bieden wanneer ze er zijpaden bij betrekken. Zo zorgt de Hammond op ‘Number 10’ voor een heuse gospel feel. Maar ook met jazz invloeden weet men wel raad blijkt uit ‘If I Ain`t Got You’ en ‘Turn On Loose’ dat is doordrenkt van naar doowop neigende backing vocals. Bovendien kan het duo met een track als ‘Send Me Home’ zonder moeite aan de wandel met Seasick Steve.

Sell Your Soul is een on-Nederlandse plaat die vol goede typische bluestracks staat. Er ligt enig gevaar op de loer als het gaat om de afwisseling in de bluestracks, maar het gebruik van invloeden uit genres als jazz houden de plaat fris. Een prima plaat voor als het net even niet mee zit.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:The Damned and Dirty Label:Fuck Yeah Records
Cover Zebrahead - Call Your Friends

Zebrahead - Call Your FriendsNog altijd zijn ze bekend van dat ene hitje, ‘Playmate Of The Year’. En...

Cover SandStone - Delta Viridian

SandStone - Delta Viridian Ierland staat niet direct te boek als leverancier van progmetal. De inwoners...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT