RECENSIE: Anathema - Universal

Anathema
2013-10-03 Het wordt potverdorie eens hoog tijd dat Anathema niet meer als metalband wordt geoormerkt. Al jaren geleden ontworstelde de Britse band zich aan het genre en ze put zich inmiddels uit in het componeren van hoogwaardige alternatieve progrock. Het ooit als doommetalband gestarte Anathema laat zich volop beïnvloeden door bands als Pink Floyd, Porcupine Tree en Radiohead. Zeker op de laatste albums lag de nadruk op die stijl waardoor de groep immens aan populariteit won.

Daarbij is Vincent Cavanagh per concert beter gaan zingen. De tegen wil en dank zanger geworden Cavanagh wilde in vroeger jaren nog wel eens een vals nootje kraken. Tegenwoordig is zijn karakteristieke stem behoorlijk zuiver. Daarbij is het een goed keuze dat Lee Douglas een steeds grotere vocale rol heeft gekregen binnen Anathema. Haar engelachtige zang is een mooie tegenhanger voor de breekbare stem van Vincent Cavanagh.

Het werd dan ook wel weer eens tijd dat er een live-dvd op de mark kwam, al was het alleen maar om de laten zien dat Anathema nog steeds groeiende is. De drie boers Cavanagh en broer en zus Douglas hebben met Universal een unieke dvd op de markt gezet. In het prachtige Philippopolis theater in het Bulgaarse Plovdiv heeft de band een bijzonde avond opgenomen waarbij ze zich ondersteund weten door Bulgaarse Plovdiv Philharmonic Orchestra. Het concert is daarbij werkelijk prachtig in beeld gebracht. Het volle geluid en het rustige camerawerk zorgen ervoor dat je aan de buis gekluisterd blijft.

Tijdens het eerste deel van het concert ligt de nadruk op de laatste twee albums, maar tegen het einde komen klassiekers als ‘Deep’, ‘One Last Goodbye’, ‘Flying’ en ‘Fragile Dreams’ de sfeer nog eens flink verhogen. Tijdens ‘One Last Goodbye’ is het verdriet om het verlies van hun moeder in 1998 nog steeds van het gezicht van de drie broers af te lezen. Het meezingende publiek ontroert de heren daarbij zichtbaar.

Ander hoogtepunt is het machtige ‘Storm Before The Calm’ . Het dreigende karakter van de song zorgt voor kippenvel over je hele lichaam. Maar ook het door Lee Douglas Goddelijk gezongen ‘A Natural Disaster’ is een hoogtepunt tijdens elk Anathema concert. Echt stokoude songs als ‘ A Dying Wish’ en ‘Sleepless’ laat de band tegenwoordig achterwege. Jammer voor de oude, “meegegroeide’’ fans, maar deze songs passen, ondanks hun brille, ook niet echt meer bij Anathema anno 2013.

Universal is een dvd die aantoont dat Anathema serieus meetelt tussen de grote progrockbands der aarde. Daarbij is het orkest zeker een toegevoegde waarde aan de toch al sfeerrijke muziek van Anathema. Aan de groei van het Engelse vijftal lijkt voorlopig nog geen einde te komen, getuige dit meesterwerk.
Recensent:Jan Didden Artiest:Anathema Label:Kscope
Cover Tim Van Doorn - This Minor Side Effect

Tim Van Doorn - This Minor Side EffectJake en Clara, dat zijn de hoofdpersonen over wie Tim van Doorn zingt. De...

Cover Ulver  - Messe I.X–VI.X

Ulver - Messe I.X - VI.X Ulver leek haar draai gevonden te hebben. Het avant-gardistische...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT