RECENSIE: The Weatherman - Weatherman

Weatherman
2014-02-12 Niet vaak krijgen we albums uit Portugal voorgeschoteld. Maar The Weatherman, het geesteskind van Alex Monteiro, komt wel degelijk daar vandaan. Al zou je dat niet zeggen, wanneer je de plaat hoort. De melodieuze Britpop nummers doen eerder vermoeden dat hij van de overkant van het kanaal afkomstig is. Het is al zijn derde langspeler, die simpelweg The Weatherman is genoemd. Het geeft wel zijn ambitie weer om ook buiten de Portugese grenzen voet aan de grond te krijgen. Zo was hij vorige maand al een aantal keer in Nederland te zien, onder andere op Eurosonic.

In totaal staan er twaalf compacte liedjes op de plaat. Stuk voor stuk prettige nummers, die met veel zorg zijn geschreven en opgenomen. Monteiro heeft goed geluisterd naar grote bands als Oasis en hoe die zich lieten beïnvloeden door The Beatles. Dit is goed te horen in popliedjes als ‘It Took Me So Long’ en ‘Proper Goodbye’. Ze klinken herkenbaar en bevatten de gebruikelijke Britpop ingredienten: een opgewekte melodie met een pakkende hook. Eén van de nummers is zelfs ‘Fab’ getiteld. Britser wordt het bijna niet.

Er worden niet enkel springerige liedjes voorgeschoteld. Ook een aantal langzamere ballads komen voorbij, die een wat melancholische toon hebben. Die zijn niet altijd even succesvol en Monteiro lijkt het dan ook vooral van de snellere nummers te moeten hebben. De ballads pakken simpelweg minder en houden de aandacht niet vast. Met het rustige ‘I’ve Come Home’ en de vreemde afsluiter ‘See Ya’ gaat de plaat een beetje als een nachtkaars uit. Erg jammer, want een goede uitsmijter had de luisteraar met een fijner gevoel achtergelaten.

Ook al is het al het derde album van The Weatherman, het voelt als een eerste kennismaking. Eentje die zeker prettig genoemd mag worden. Het is geen perfecte plaat of meesterwerk en heeft duidelijk zwakke momenten. Maar het is overtuigend genoeg om nieuwsgierig te maken naar vervolgwerk van de Portugees.
Recensent:Ronald Kats Artiest:The Weatherman Label:Sonic Rendezvous
Cover Scott H. Biram - Nothin`But Blood

Scott H. Biram - Nothin`But Blood Scott H. Biram gaat als one man band door het leven. Met de bijnaam The...

Cover Iced Earth - Plagues of Babylon

Iced Earth - Plagues Of Babylon Al bij de eerste tonen van Plagues Of Babylon gaan we er eens goed voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT