RECENSIE: Julia Kent - Asperities

Julia Kent
2016-01-04 Julia Kent is een Canadese celliste die met Asperities haar vierde album aflevert. De cello is op dit album het centrale instrument. Deze wordt zo nu en dan wordt aangevuld door elektronische klanken. De muziek die Kent uit haar snaren tovert zou niet misstaan in een film. Het geluid is betoverend op een donkere manier.

‘Aspirities’ betekent letterlijk ‘scherpe oneffenheden’. Deze albumtitel reflecteert de aanpak van Kent, die op dit album naar eigen zeggen de scherpe randjes niet wilde wegpoetsen. ”I’ve finally reached a point where I can move beyond trying to create something that is primarily attractive to the ear” , vertelde ze in een interview. De voorstelling die naar boven komt bij het luisteren van Kents muziek is een uitgestrekt sneeuwlandschap.

De cello is bij uitstek een instrument dat met zijn geluid een onmiddellijk droevige toon neer kan zetten. Die mistroostige sfeer wordt meteen aangezet in openingsnummer ‘Hellebore’, die met ‘Lac Des Arcs’ en ‘Leopard’ een spookachtig trio vormt waarbij de cello in de spotlights staat. Het wijde geluid zorgt voor een uitgestrekt gevoel, waarbij de klanken lang blijven sidderen. Bij ‘Flags Of No Country’ wordt de muziek voor het eerst nadrukkelijk begeleidt door een onderliggende beat. Vanaf hier maakt het album een omzwaai en gaat het geluid een vollere kant op. ‘Terrain’ en ‘Empty States zijn pikzwarte nummers, waarop het geluid een compactere vorm aanneemt.

Bij het slotstuk van Asperities breekt de zon weer lichtjes door de wolken. ‘Heavy Eyes’ is een minimalistisch escapade en ‘Invitation To The Voyage’ doet denken aan het werk van Clint Mansell. Het is het mooiste nummer op het album waarbij de celloklanken door merg en been gaan. Er zit een diepe gevoeligheid in het album dat op de achtergrond blijft rondsluimeren.

De bewuste aanpak van Kent om de oneffenheden niet weg te poetsen heeft ertoe geleid dat ze spontaan muziek kon maken die vanuit haar gevoel kwam. Dit is uitzonderlijk goed terug te horen in de muziek, die met behulp van de cello een enorme body creëert. Asperities imponeert door zijn dramatiek en pracht.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Julia Kent Label:Leaf Label
Cover Dmitry Evgrafov - Collage

Dmitry Evgrafov - CollageDe tijd dat klassieke muziek iets was waar alleen je grootouders naar hoorden...

Cover Sheer Agony - Masterpiece

Sheer Agony - Masterpiece In 2010 startten Jackson MacIntosh en Christian Simmons met het opnemen van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT