RECENSIE: Admiral Freebee - Wake Up And Dream

Freebee
2016-06-29 Morricone-achtige tonen zijn te horen wanneer je de nieuwe Admiral Freebee LP draait en het wat melancholische titelnummer in gestart wordt. “Forget about love and wake up” begint hij het nummer. Op Wake Up And Dream lijkt de admiraal, ofwel Belgische liedjessmid Tom van Laere, te willen zeggen dat het tijd wordt om het echte leven te gaan leiden. Dat klinkt wat mistroostig maar het melancholische nummer is niet typerend voor de rest van het album, dat juist zomers, hier en daar lichtvoetig en vooral erg prettig is. De admiraal wil ook wel degelijk laten horen dat je het allemaal niet te serieus moet nemen. Dat doet hij zelf ook niet, zoals hij zijn bandleden een poets bakte door ze te laten denken dat ze demo's aan het opnemen waren in de studio.

Deze vrije manier van werken heeft zich terug betaald in één van zijn beste platen sinds hij ooit de Humo’s Rock Rally won. Hij tekende zelf voor de productie en ook dat is een erg goede zet geweest, want de arrangementen en instrumentatie zijn weelderig en uitbundig. Een mooi voorbeeld hiervan is het sfeervolle ‘Getting Ready For Luck’ met zijn fijne blazerspartijen en het kleine tokkeltje op gitaar. ‘Bad Year For Rock ’n Roll’ nam hij al eerder op, maar nu is het een vuig rockliedje.

De humor van Van Laere komt naar voren in het ruige rocknummer ‘The Easy Way In (Kim Basinger)’ met referenties naar The Pixies: “I met a girl who didn’t know who The Pixies were” om later te vervolgen “She said, What’s your favorite band, who is your favorite actress? I told her, The Pixies and uhm Kim Basinger!”. Leuk gevonden en “Kim Basinger” blijk je lekker hard mee te kunnen brullen. Het vrolijk klinkende ‘Too Much Of Everything’ heeft toch een wat serieuzer thema, namelijk de overdaad in de wereld. Hoe wil je je sap? Organic of regular, zonder of met pulp. Het is hem allemaal teveel.

Admiral Freebee lijkt erg goed in zijn vel te zitten op het moment en heeft een geweldig klinkende plaat opgenomen, die veel variatie kent en waarop vrij gemusiceerd wordt. Goed geschreven liedjes die bij vlagen doen denken aan The Rolling Stones, Neil Young en Bob Dylan. En daarbij schreef hij ook nog even de geweldige zomerhit ‘Let It Shine’ die lekker in je hoofd blijft rondzingen, zoals het hoort.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Admiral Freebee Label:Sony Music
Cover Jungle By Night - The Traveller

Jungle By Night - The TravellerHet lijkt nog maar kort geleden dat negen jonge tieners ietwat verlegen klaar...

Cover Miss Montreal - Don`t Wake Me Up

Miss Montreal - Don`t Wake Me Up Miss Montreal is al enkele jaren niet meer weg te denken uit de Nederlandse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT