RECENSIE: Neko Case - Case/Lang/Veirs

clv
2016-08-05 Neko Case, K.D. Lang en Laura Veirs. Drie vrouwelijke vocalisten met elk een compleet andere stijl. Een tijd terug besloot K.D. Lang om de twee een email te sturen; of ze samen wilde werken? Beide vrouwen stuurden binnen een half uur terug: ja! Was het überhaupt een vraag? En dan de naam, gewoon Case/Lang/Veirs. Ging het bij alle supergroepen, powertrio’s en muzikale collaboraties maar zo gemakkelijk. Toch is de uiteindelijke plaat, simpelweg Case/Lang/Veirs getiteld, niet zo even in elkaar gedraaid. De drie dames geven elkaar ruimte, waardoor het werk moeiteloos tussen country, folk en indierock afwisselt.

‘Atomic Number’ is vrij folky, maar steekt boven de andere tracks uit door de uitstekende samenzang. Het is
een goed voorbeeld van hoe de dames op een doordachte manier elkaar de ruimte geven. Case, Lang en Veirs vullen elkaar in de openingszinnen letterlijk aan waardoor je gelijk het gevoel krijgt dat ze dit al jaren doen. Daarnaast zingen ze om de beurt een partij, met als gevolg dat ze alle drie schitteren. Samen vertellen ze verhalen in de vorm van nummers. Toch hebben ze muzikaal een veilige zone gevonden. Geen van de nummers is rauw, experimenteel of totaal onverwacht. Maar daarmee is alle kritiek wel gegeven.

Afwisseling is één van de sterkste punten van het album. ‘I Want To Be Here’ is een verhaal over een artieste die niet past in de sociale norm, maar de mooiste dingen creëert. Het is een liefdevolle herinnering om jezelf te blijven. De minimale orkestratie zorgt ervoor dat je als luisteraar volledig focust op de tekst. De song ‘Best Kept Secret’ weet zich te onderscheiden van andere doordat het een soort hitgevoeligheid heeft. Het is vrolijk en zet je aan om mee te zingen, terwijl een song ‘1,000 Miles Away’ of ‘Down I-5’ je eerder op een instrumentale manier bij de lurven pakt.

Dit werk van Case, Lang en Veirs is bijzonder in de zin dat ze elkaar ontmoeten op een gulden middenweg die ze naar een nieuwe bestemming brengt. Alleen was het ze niet gelukt. De stijlen country, folk en rock zijn in de meeste nummers terug te vinden. Maar het is geen compromis. Het is een samensmelting van drie werelden die helemaal niet zo ver van elkaar verwijderd zijn. Kortom, topplaat.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Neko Case Label:Anti
Cover Queen Of The Meadow - Aligned With Juniper

Queen Of The Meadow - Aligned With JuniperIn de bijna twee jaar dat het label bestaat is Aligned With Juniper pas de...

Cover Lonely The Brave - Things Will Matter

Lonely The Brave - Things Will Matter Op het moment dat het debuut nog moest verschijnen had Lonely The Brave in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT