RECENSIE: David Bazan - Dark Sacred Night

Bazan
recensie cijfer 2016-12-24 Waar de één zich vergrijpt aan al het muzikale kerstgeweld dat rond deze tijd van het jaar weer losbarst, besluit de ander om deze maand de radio maar niet meer aan te raken, angstig voor de eeuwig herhalende kerstpop. Met Dark Sacred Night brengt David Bazan een alternatief. Dark Sacred Night is een combinatie van eigen werk, oude gedichten en kerstklassiekers. Het meeste bracht hij al eerder uit: het ene met zijn toenmalige band Pedro the Lion, het andere onder zijn eigen naam. Gezamenlijk vormt dit een eerlijke en rustige kerst-cd zonder overgeproduceerde lading versieringen. Het is een plaat dat een kant van kerst bespreekt die iedereen kent, maar misschien niet iedereen graag zou willen laten zien; een kerst vol twijfel in het geloof, donkere gedachtes, ongemak en een klein beetje hoop. Bazan houdt het klein deze feestdagen.

De cd opent met ‘All I Want For Christmas’, dit is een nummer geschreven door Bazan zelf en niet te verwarren met Mariah Carey. Zachtjes zingt hij over hoe wereldvrede het enige cadeau is dat hij wenst voor kerst. De sombere ondertoon wordt uiteindelijk doorbroken door het uitbundige gelach van een kind op de achtergrond. Vervolgens gaat hij over op een cover die iets vrolijker gestemd is: ‘Happy Xmas (War Is Over)’ van John Lennon en Yoko Ono. Hij brengt deze kerstklassieker zonder nieuwe bijzonderheden, maar hij doet dit wel heel goed en met overtuiging. Na een aantal kersthymnes, zet Bazan ‘Jingle Bells’ in. Normaliter is dit een nummer met een hoge irritatiefactor en een boel feestelijkheid, maar wanneer Bazan begint te zingen, klinkt zijn stem alles behalve vrolijk. Zeker wanneer hij een zachte “hey” verzucht. Echter, naarmate ‘Jingle Bells’ vordert, lijkt er wat lucht in het nummer te komen en verandert de toon van zijn stem. Uitbundig wordt het zeker niet, maar hij eindigt met een opgewektere toon dan hij begon. Als laatste snijdt Bazan met humor een probleem aan dat helaas voor sommigen maar al te herkenbaar is. Op ‘Wish My Kids Were Here’ zingt Bazan over een kerst zonder zijn kinderen, die ver weg bij zijn ex wonen. Hij mag ze niet meer bellen, maar hij mist ze op deze feestdag. Door de verhalende manier waarop hij zingt en het breken van zijn stem wanneer hij aan het einde van het nummer de telefoon opneemt, maakt het intiem en doordringend.

David Bazan is te omschrijven als het huis met het nét te kleine boompje dat versiert is met een aantal prachtige kerstballen die nog van oma zijn geweest, te midden in een straat vol met uitbundig versierde huizen. Misschien dat deze kerst-cd overstemd zal worden door bekendere kerstkrakers, maar wanneer de radio even uitstaat en de rust wederkeert, verdient Dark Sacred Night een plekje in de cd-speler deze feestdagen.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:David Bazan Label:Suicide Squeeze Records
Cover Cilice Orchestra - Cilice Orchestra

Cilice Orchestra - Cilice OrchestraTheo Holsheimer zou je kunnen kennen als gitarist van de Cilice, een...

Cover James Arthur - Back From The Edge

James Arthur - Back From The Edge De winnaar van de negende versie van de Engelse The X Factor zegt u misschien...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT