RECENSIE: Within Temptation - The Heart of Everything

Within Temptation - Heart of
2007-03-16 Within Temptation is in korte tijd uitgegroeid tot Nederlands bekendste muzikale exportproduct. In eigen land heeft de band zo ongeveer een geheel genre af weten te stoffen en in de spotlight geplaatst. Een verrijking voor de hitlijsten was het in ieder geval. Inmiddels is hun vierde album uit, The Heart of Everything.

Het openingsnummer ‘The Howling’ is herkenbaar, maar tegelijkertijd vernieuwend. Muzikaal gezien zijn er nog steeds de zangkoren en de ondersteuning door een orkest, maar de zang van zangeres Sharon den Andel is verfrissend anders, minder gothic zou je haast zeggen. Voor de eerste single ‘What have you done’ geldt precies het omgekeerde, daar is de muziek, en bovenal het gastoptreden van Keith Caputo, net even anders genoeg om aangenaam verrast te worden. Een klassiek all out Within Temptation nummer is ‘The Heart of Everything’. Het is bombastisch zoals alleen zij dat kunnen, dus wederom met koor, orkest en klassieke zang. ‘The Heart of Everything’ is eveneens opvallend, vooral omdat Sharon den Andel laat horen dat ze ook flink wat body in haar stem heeft en zowaar gemeen kan klinken. ‘Hand of Sorrow’ is mij persoonlijk wat teveel van het goede, maar de liefhebber hoort melodische gothic in optima forma.

Nummers die voor Within Temptation begrippen een minimale orkestrale begeleiding kennen vallen tussen al het bombast al snel op, ‘The Cross’ en ‘All I need‘ zijn de verrassingen van deze cd naar mijn mening. ‘The Truth beneath the Rose’ daarentegen is bombastisch als vanouds. ‘Forgiven’ is de afsluiter van deze cd. Een nummer waarbij je bijna vijf minuten lang de bombastische finale verwacht, maar die uiteindelijk niet komt. En dat is in zijn geheel niet erg! Integendeel. Al met al kent ‘The Heart of Everything’ best een aantal aardige verrassingen en over het geheel genomen is deze cd simpelweg erg goed. Persoonlijk ben ik inmiddels benieuwd hoe Within Temptation zou klinken zonder orkest en een groot koor. Maar goed, elke stap in die richting is er een. In de tussentijd is er voor de liefhebber een hoop te genieten!
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Within Temptation Label:Sony Music
Jamie T - Panic Prevention

Jamie T - Panic PreventionEén blik op het artwork van Panic Prevention zegt meer dan genoeg over wat...

Crackdown cover

XBOX 360 - Crackdown Sandbox games, we worden er bijna mee dood gegooid. Maar de Xbox360 heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT