RECENSIE: Cage the Elephant - Unpeeled

CTE
2017-09-02 Cage The Elephant is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige, bewonderenswaardige band. Wat begon met de doorbraak van het nummer ‘Ain’t No Rest For The Wicked’ in 2008, vervolgde in uiteindelijk vier studioalbums van de Amerikanen. Het vijfde, livealbum weliswaar, heet Unpeeled en bevat alle bekende nummers, maar ook een drietal covers. Waaronder één van Daft Punk. Het livealbum is opgenomen in onder andere Los Angeles, Knoxville en Washington tijdens hun tour door de States. Het album is bijna vergelijkbaar met een studioalbum, omdat de liveversies weinig af doen aan de originele tracks. Soms zijn ze zelfs beter, wat benadrukt dat deze band veel in z’n mars heeft.

De eerste cover die we tegenkomen op het album is ‘Whole Wide World’, oorspronkelijk van Wreckless Eric. Het nummer past goed bij de stem van Matt Schultz, waardoor hij bijna een Engelsman lijkt. Deze versie is iets minder rauw, maar wel iets sneller dan het origineel. Ook wordt er een viool en een orgel toegevoegd om het nummer meer diepte te geven. Bij de tweede cover op het album wordt ook viool toegevoegd, namelijk bij de track ‘Instant Crush’ van Daft Punk. Hierdoor is de sfeer dramatisch en dit is ook te zien aan Matt die, met een bezweet hoofd, naar de grond tuurt op een stoeltje. Bij het refrein staat hij echter boos op en laat zijn emoties horen aan het publiek. Heel anders dan de versie van het Franse elektroduo, maar zeker de moeite waard. Iedereen die ‘Golden Brown’ kent van Wreckless Eric, weet dat het veel klavier-gerammel bevat. Cage the Elephant heeft dit vervangen door een samenspel van orgel, violen en gitaar. Het klinkt nu moderner, donkerder en maakt het tot een pronkstuk. Om kippenvel van te krijgen.

Los van de covers, staan de hits van ze er natuurlijk ook op. Een van de eerste singles, ‘Ain’t No Rest For The Wicked' is daar een van. Deze is op dit livealbum vrijwel een kloon van het origineel. Dit bewijst dat Cage The Elephant ook een fantastische liveband is. Ook ‘Cigarette Daydreams’ is een van die songs. Hierbij speelt een half orkest mee, waaronder veel strijkers, die het gevoel van de track overbrengen op het publiek. Het meezingen van het publiek is dan ook duidelijk te horen op de track.

Petje af voor deze band. Cage The Elephant maakt een livealbum, wat even goed (en misschien wel beter) is dan een studioalbum. De sfeer en het gevoel van elke track wordt duidelijk hoorbaar gemaakt en de toevoeging van de grote liveband draagt hier zeker aan bij. Als band moet je live ook uit de voeten kunnen en Cage the Elephant maakt dit met Unpeeled zeker waar.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Cage the Elephant Label:Sony Music
Roach

Papa Roach - Crooked TeethEen stap terug in de tijd. Dat was ook de bedoeling van de mannen van Papa...

Cover Everything Everything - A Fever Dream

Everything Everything - A Fever Dream De Engelse band Everything Everything heeft op hun vierde album bijna de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT