RECENSIE: Jan Wouter Oostenrijk - We Are Connected

JWO
recensie cijfer 2017-08-22 We Are Connected is duidelijk een statement. De nieuwe plaat van Jan Wouter Oostenrijk brengt Noord-Afrikaanse muziek, jazz en progressieve rock samen. Muziek uit totaal verschillende culturen in een mooie smeltkroes. Deze smeltkroes is misschien nog wel het beste verbeeld met de hoes. Op een echt Nederlands bollenveld zien wij enkele kamelen, inclusief Toearegs, achter Jan Wouter Oostenrijk aanhobbelen.

Jan Wouter Oostenrijk is een muzikant die bekend is met dit concept. Eerder deed hij iets vergelijkbaars met groepen als Maghreb Jazz en Sharqi Blues. Voor We Are Connected liet hij speciaal een gitaar ontwerpen. De zogenaamde ‘Quartertone Gitaar’ heeft extra fretten op de hals. Het blijft onduidelijk wat deze aanpassing precies voor geluid creëert.

De gitaar is echter wel duidelijk het geheime ingrediënt van We Are Connected. Op ‘Step Aside’ hoor je dit bijvoorbeeld. De drums en bas leggen een westers basisritme neer. Het elektrische gitaarspel van Jan Wouter heeft gespiekt bij groepen als Tinariwen. Overstuur jankend zoals Jimi Hendrix, maar tegelijk met een Afrikaanse swing. Dit is een aangenaam uptempo nummer, dat dankzij de ritmewisselingen ook niet snel verveelt. Even verderop speelt Jan Wouter een Arabisch ritme. Tijdens ‘Hurriya’ lijk je even een luit te horen. Het is echter de ingenieus gespeelde elektrische gitaar.

Alle nummers op We Are Connected zijn instrumentaal. In de beste traditie van de jazz klinkt de plaat alsof het trio losjes op elkaar reageert. Dat maakt de muziek verrassend en spannend. Het zorgt er ook voor dat er soms wel erg veel in een nummer gebeurt. Dit is een plaat die met aandacht beluisterd dient te worden. Op de beste momenten wordt je meegevoerd naar de Sahara of de sprookjeskastelen uit Sprookjes Van 1001 Nacht. Pas bij herhaalde beluistering van We Are Connected realiseer je hoe ingenieus Pink Floyd, Tinariwen en Jeff Beck samenvloeien.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Jan Wouter Oostenrijk Label:Eigen Beheer
Cover Sound Storm - Vertigo

Sound Storm - VertigoHoeveel (metal)bands zijn er inmiddels al niet geïnspireerd geraakt door het...

Cover Discipline - Captives Of The Wine Dark Sea

Discipline - Captives Of The Wine Dark Sea Om even duidelijk te zijn: De band Discipline waarvan u nu een recensie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT