VERSLAG: Sziget 2011

VERSLAG: Karst Jaarsma  

123456

Dag 3

Dat de derde dag inmiddels begonnen is valt tijdens de openingsact rond de klok van drie al duidelijk waar te nemen. Het handjevol mensen dat wel de moeite heeft genomen om af te reizen naar het hoofdpodium wordt echter beloond met het perfecte middel tegen een hardnekkige kater. Feest! Batucada Sound Machine is over komen vliegen uit Nieuw Zeeland. Daar speelt de act al de grote stadions plat, hier in Europa moet de carrière nog op gang komen. De heren spelen met volle inzet een vrolijke mix van latin, reggae en funk. Dit alles aangevuld met de scherpe raps van de frontman. Wat volgt is een groot feest met de vroegste sit in van het festival en een veld dat voller en voller wordt. Batucada Sound Machine kan alvast geboekt gaan worden voor de Nederlandse zomerfestivals 2012.

Een nog groter feest wordt er gebouwd met de heren van Magnifico. De, uit Slovenië afkomstige act, doet op het eerste gezicht heel erg fout aan. De leadzanger is gekleed in bloesembloesje, te grote zonnebril en voorzien van een ontzettend fout Engels accent. Daarnaast zijn teksten als ˝Mr. Policeman, Let Me Go!˝ weinig origineel gevonden. Naarmate het optreden zich echter verder ontpopt blijkt er een feestband in haar puurste soort te staan. De groep mixt balkan deuntjes op originele wijze met bluesritmes. Tijdens één nummer presteren ze het zelfs, met behulp van de slideguitar, om een soort van balkancountry ten gehore te brengen. Als tijdens de afsluiter het welbekende ˝House Of The Rising Sun˝ wordt omgebouwd naar een swingende ˝Yugoslavia˝ is het voor het podium een groot gekkenhuis.

Skunk Anansie heeft tegen het einde van vorig jaar een nieuw album uitgebracht en gebruikt deze nu om wederom de zomerfestivals af te reizen. Het zijn vooral de jaren 90 hits die op de meeste bijval kunnen rekenen. De rockchick zet een sterk optreden neer. Gebruik makend van haar nog steeds goede stem en al crowdsurfend brengt ze de Szigetgangers gemakkelijk in extase. Skunk Anansie is daarmee typisch zo´n artiest waarbij het kunstje nog jaren meekan.

Voordat The Prodigy vanavond het festival gaat afsluiten mag Dizzee Rascal eerst nog het publiek opwarmen. Door een gebrek aan regen is het terrein inmiddels ontzettend stoffig geworden. Na de eerste intro van Dizzee zijn DJ wordt er al zo enthousiast gesprongen dat er een stofwolk optrekt die meer dan een uur blijft hangen. De MC zet een sterk optreden neer waarbij het vooral heerlijk is dat de rapper de gebruikelijke trucjes achterwege laat. Zonder verplichte meezingmomenten, meeklappen en vroeg afgekapte nummers rast Dizzee al zijn grote hits er door heen. Ook de preview van een nieuwe nummer ´Bassjunkie´ wordt enthousiast ontvangen. Uiteraard is er niet veel voor nodig om tijdens de afsluiter ´Bonkers´de stofwolk nog een laatste keer boven het podium uit te laten stijgen.

Laat het gerust aan de mannen van The Prodigy over om dit kunstje nog eens klakkeloos over te doen. Wie de Prodigy bezoekt weet precies wat er te verwachten valt en wordt hierin wederom niet teleurgesteld. Met een hele rits aan dance en punkhits op zak kost het de mannen zeer weinig moeite om moshpits, crowdsurfers en tijdens ´Smack My Bitch Up´ een enorme sit in te creëren. Als na meer dan een uur nonstop springen en dansen de toegift wordt geopend met ´Take Me To The Hospital´ is duidelijk dat de favoriete festivalact wederom een geslaagd kunstje neergezet heeft. Het op de achtergrond, bij metalstage, opduikende vuurwerk lijkt dan ook niet meer dan gerechtvaardigd.

123456
 
festival logo

DRAMA PUKKELPOP 2011Hoe een prachtige zonnige dag met een gevoelstemperatuur van 30 graden...

festival logo

XNOIZZ FLEVO FESTIVAL 2011 Het Xnoizz Flevo Festival, ooit opgericht door Youth for Christ Nederland, is...