RECENSIE: Twilight - III: Beneath Trident`s Tomb

twilight
2014-05-06 Twilight staat te boek als een supergroep al moeten we dat label ook weer niet al te letterlijk nemen. De namen van de bandleden zullen bij de meeste mensen niet echt bekend in de oren klinken. De vijf heren zijn dan ook voornamelijk uit de underground afkomstig en het meest bekende lid is Thurston Moore, de gitarist van Sonic Youth die in 2012 tot de band toetrad. Twilight heeft aangekondigd er mee te stoppen, maar heeft nog wel een laatste album uitgepoept met de titel: III: Beneath Trident’s Tomb.

Omdat de meeste leden van de band uit de blackmetal afkomstig zijn zou het voor de hand liggen dat III: Beneath Trident’s Tomb een pure blackmetal plaat is. Maar dat is zeker niet het geval. De muziek op het album bevat absoluut een blackmetal element, maar dit is heel subtiel gemixt met sludgemetal en noise. De invloed van Moore, die een groot metal liefhebber is, is duidelijk hoorbaar aan het alternatieve, noisy gitaarwerk.

Het maakt dat de plaat niet heel toegankelijk is, ook al omdat het wat schelle geluid in eerste instantie niet heel vriendelijk overkomt. Door de stem van N. Imperial, in het dagelijks leven zanger van blackmetal band Krieg, lijkt de muziek in eerste instantie het meest op blackmetal, wat ook zeker door de kille productie komt. Maar de vele laagjes gitaar en de postrock-achtige stukken maken dat de zes nummers langzaam gaan groeien.

De plaat trapt af met het beklemmende ‘Lungs’ waar een eenvoudig ritme gezelschap krijgt van een op de toppen van zijn longen schreeuwende N. Imperial. De noisy riffs zorgen voor een mooi hypnotiserend effect. Hypnotiserend is ook het traag slepende ‘Swarming Funeral Mass’ dat dreigend en desolaat krijsend zich een weg baant richting het graf.

‘Oh Wretched Son’ weet op een mooie manier blackmetal blaststukken te verweven met sludgmetal stukken inclusief hardcore vocalen gemengd met blackmetal gekrijs. Daarbij hoor je altijd weer die vele gitaarlagen die een enorme inventiviteit verraden. ‘Seek No Shelter Fevered Ones’ begeeft zich ook weer in de blackmetal regionen met heel veel gepiep en gekraak. In weerwil tot het nogal eenvoudige Burzum-achtige ritme horen we hier veel onderhoudend gitaarwerk.

Het bijna acht minuten durende ‘A Flood Of Eyes’ begint met een drone, maar schuurt en wringt zich een weg richting een slepend Epos dat halverwege een flinke versnelling krijgt. Dan is het met het afsluitende stuk noise ‘Below Lights’ alweer over en hebben we genoten van drie kwartier Twilight dat een prima album heeft afgeleverd dat aan alle kanten schuurt, maar tevens enorm intrigeert.
Recensent:Jan Didden Artiest:Twilight Label:Century Media
Cover Massacre - Back From Beyond

Massacre - Back From BeyondFlorida was eind jaren tachtig en begin jaren negentig een broedplaats voor...

Cover Gus G. - I Am The Fire

Gus G. - I Am The Fire Slash, Zakk Wylde, Steve Vai, Joe Bonnamassa, Jimi Hendrix. Het zijn maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT