RECENSIE: Lonely The Brave - Things Will Matter (Redux)

LTB
2018-03-01 Het lijkt erop dat Lonely The Brave moeite heeft met het loslaten van hun muziek. Een jaar na het uitbrengen van debuutalbum The Day’s War volgde er een uitgebreidere editie met daarop vier zogenoemde Redux-nummers: tracks die ze eerder al hadden uitgebracht, maar dan in een nieuw jasje. Een geslaagd experiment, dus pakken ze het met hun tweede album Things Will Matter uitgebreider aan door het hele album opnieuw op te nemen. Ondanks hun eerdere ervaring mag dat toch gewaagd genoemd worden. Things Will Matter werd erg goed ontvangen, waardoor de lat vanzelfsprekend erg hoog ligt. Zijn de nummers op Things Will Matter (Redux) vernieuwend genoeg om een tweede release te rechtvaardigheden.

Die vraag kan zonder twijfel met ‘ja’ worden beantwoord. De band geeft aan geïnspireerd te zijn door Bruce Springsteen, Pearl Jam en Deftones en dat is over het algemeen ook goed terug te horen. Op de oorspronkelijke versie van Things Will Matter was het geluid van de band vergelijkbaar met de Foo Fighters en kwam de zang van David Jakes opvallend dicht in de buurt bij de stem van Eddie Vedder. Bij de nieuwe versie horen we echter orgels, synthesizers, piano’s en akoestische gitaren. De muziek op Things Will Matter (Redux) kan grofweg worden ingedeeld in twee categorieën. Aan de ene kant zijn er de akoestische versies van bijvoorbeeld ‘Rattlesnakes’ en ‘Diamond Days’: mooie variaties die erg dicht bij het origineel blijven. Echt spannend wordt het echter bij nummers als ‘Black Mire’. Oorspronkelijk een strak, rechttoe rechtaan standionrocknummer, nu wordt het overgoten met een alternatief en melancholisch geluid. De elektronische invloeden lijken afkomstig uit dezelfde koker als Puscifer en maken het nummer indrukwekkender en spannender dan het origineel. ‘What If You Fall In’ krijgt dezelfde behandeling en is haast niet meer te herkennen, maar werkt enorm goed in deze alternatieve vorm.

Things Will Matter (Redux) had een plaat kunnen worden met eenvoudige, akoestische versies van hun nummers. Afgaande op ‘Rattlesnakes’ en ‘Diamond Days’ had dat kunnen werken. Het album wordt echter pas echt een leuke aanwinst door nummers waar ze creatief mee aan de slag zijn gegaan. Eerdergenoemde nummers ‘Black Mire’ en ‘What If You Fall In’ steken er wat dat betreft met kop en schouders boven uit, maar ook de vernieuwde uitvoeringen van ‘Tank Wave’ en ‘Strange Like I’ verdienen een plek op de toekomstige setlists.
Recensent:Robin Hogenboom Artiest:Lonely The Brave Label:Hassle Records
Cover Ntjam Rosie - Breaking Cycles

Ntjam Rosie - Breaking CyclesWanneer je toe bent aan alweer je vijfde studioalbum dan kan het soms...

Steph Cameron

Steph Cameron - Daybreak Over Jackson Street In Europa zullen nog weinig muziekliefhebbers ooit van Steph Cameron...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT