RECENSIE: Legend Of The Seagullmen - Legend Of The Seagullmen

Legend
2018-04-10 Een aantal rockgrootheden en een regisseur bundelen hun krachten, wat moet je daar nu weer van verwachten? Drummer Danny Carey, bekend van Tool, Mastodon’s Brent Hints en bassist Peter Griffin (Zappa Meets Zappa) zijn misschien wel de bekendste muzikanten in dit gezelschap. Zij versterkten zich met Chris Digiovanni op toetsen en Tim Dawson op gitaar. Regisseur Jimmy Hayward, bekend van Jonah Hex en Finding Nemo, laat ook zijn gitaarkwaliteiten gelden in dit gezelschap en het geheel wordt door David Dreyer voorzien van vocalen. Het is een wat bont gezelschap dat zichzelf Legend Of The Seagullmen doopte.

Op het album van dezelfde naam kruipen ze in de huid van deze “seagullmen”, ofwel meeuwmensen, niet direct superheldenmateriaal. De hele plaat staat dan ook in het teken van de zee met titels als 'The Fogger' en 'The Orca'. De spanning wordt aan het begin opgevoerd met stormachtig weer en een scheepsklok in 'We are the Seagullmen'. Daarna volgt een combinatie van prog rock, metal, classic rock en alles wat er maar aan raakt, waarbij de bandleden over elkaar heen buitelen en om het hardst spelen. Het resultaat is een volledig gestoorde soundtrack van een film die er niet is en er misschien maar beter ook nooit kan komen.

Dat de meeste leden van de band extreem goed hun instrument bespelen was al bekend, maar ze lijken het hier nog eens te willen bewijzen. Alles is in de overtreffende trap en daardoor klinkt het erg druk en wordt het juist wat eentonig. Het titelnummer halverwege, dat door de gierende gitaren en rollende drums volledig over de kop slaat, onderschrijft dit. Het afsluitende ‘Ballad Of The Deep Sea Diver’ is het bombastische einde van een plaat die volledig uit zijn voegen barst.

Het is duidelijk dat de heren hier een hoop lol hebben gemaakt met zijn allen en misschien wat stoom hebben willen afblazen. Een aantal fans van de individuele muzikanten of de bands waarin ze spelen zullen best wel plezier kunnen beleven aan deze gekke bende, maar echt serieus is het verder niet te nemen. Misschien dat de mannen eens een met een echt goede verzameling nummers kunnen komen, maar waarschijnlijk is dit een eenmalig tussendoortje, terwijl veel liefhebbers reikhalzend uitkijken naar die nieuwe Tool plaat.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Legend Of The Seagullmen Label:Caroline Records
Cover Avenged Sevenfold - The Stage

Avenged Sevenfold - The StageIn de hall of fame van Avenged Sevenfold staan het rauwe debuutalbum...

Cover Tricklebolt - Tricklebolt

Tricklebolt - Tricklebolt Zoete herinneringen aan vakanties uit zijn vroegste jeugd heeft uw recensent...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT