RECENSIE: Kubilay Kaya - Wanneer Je Er Langer Naar Luistert, Wordt Het Best Mooi

Kaya
2018-09-13 Kubilay Kaya vertelt op zijn eerste EP Wanneer Je Er Langer Naar Luistert, Wordt Het Best Mooi over zijn zoektocht naar de liefde. In zeven nummers vertelt hij elke keer een ander verhaal. Met een mix van indiepop, hiphop en elektronica laat hij horen wie hij is. Vroeger maakte hij de beats voor Ali B (onder andere ‘Leipe Mocro Flavor’) en nu is hij met lokaal talent uit zijn hometown Bergen Op Zoom de studio ingedoken. Zo hoor je de band Duke John meespelen en verschillende achtergrondzangers en zangeressen uit de Brabantse stad.

In ‘Volgens Mij Wordt Het Mooier’ klinkt een vrolijk orgeldeuntje, waarna een zware bas en hiphop beat volgt. De zang van Kubilay is bijna fluisterend en erg voorzichtig. Het refrein is erg pakkend en ook de coupletten zijn fijn om naar te luisteren. Een ode aan de liefde is begonnen. ‘Azuurblauw’ is iets mysterieuzer door de achtergrondzang van Sanne Feenstra. Het is dromerig en wordt ondersteund door de sprekende stem van Kubilay. Na het eerste couplet gaat het echt swingen en komen er fijne beats bij. Een mooi samenspel van verschillende instrumenten en sounds. ‘En De Ster’ is wat minder elektronisch. Met de akoestische gitaar en de meerstemmigheid heeft het een iets andere sfeer. Er zijn veel tekstuele metaforen over de liefde te vinden in dit lied.

‘Cheesy, Maar De Waarheid’ is een wat minder nummer. Het heeft niet zo’n catchy ritme als de andere tracks en heeft niets verrassends. Wel is er iets meer elektrische gitaar, zodat het een vleugje rock meekrijgt. De tekst daarentegen bevat wel wat geniale zinnen en uitspraken. ‘Best Wel Moeilijk, Toch?’ is inventiever. Met omgevingsgeluiden zoals een mobieltje dat pingt en een glas dat kapotgesmeten wordt tijdens een ruzie, krijgt het nummer een goed verhaal mee. Het is een soort duet geworden over een liefdesrelatie tussen man en vrouw. Op het einde horen we zelfs nog een mooie, scheurende gitaarsolo. Het nummer ‘Funda’ is wat kalmer. Het heeft een leuke combinatie van melodie en beats. En afsluiter ‘De Klap Komt Later’ laat pianogeluid horen, waardoor het wat dramatisch klinkt. Het heeft een pakkende tekst die ook medelijden met zich mee brengt. Een nummer vol gevoel en op het einde een pakkende drop door de percussie. Een perfecte afsluiter.

Kubilay Kaya heeft zijn eerste muziek laten horen. Pakkende teksten met lekkere beats en melodieën. Een mix van hiphop, pop en elektronica. Zijn debuut EP Wanneer Je Er Langer Naar Luistert, Wordt Het Best Mooi is ijzersterk. Een sound die we niet vaak horen in de Nederlandse muziek. Elk nummer is uniek en laat weer een klein stukje van deze artiest horen.
Recensent:Nadine Visser Artiest:Kubilay Kaya Label:Eigen Beheer
Cover Robby Valentine - The Alliance

Valentine - The AllianceNadat Robby Valentine met zijn band Valentine in 2014 Bizarro World...

Cover Cut Worms - Hollow Ground

Cut Worms - Hollow Ground Cut Worms is een bandnaam die natuurlijk perfect past bij een eigenzinnige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT