RECENSIE: The Dillinger Escape Plan - Ire Works

The Dillinger Escape Plan - Ire Works
2007-11-30 The Dillinger Escape Plan (ook bekend als tDEP) is een mathcore band - een genre gekenmerkt door zijn hoge technische muziek. Na twee succesalbums is het tijd voor hun derde kindje: Ire Works. Dit derde album is tevens de eerste uitgave zonder founding member en drummer Chris Pennie – die momenteel in Coheed & Cambria zit en vervangen werd door Gil Sharone uit de band Stolen Babies. Ook is gitarist Brian Benoit afwezig op het album (en komende tours) en is vervangen door Heads Will Roll gitarist Jeff Tuttle.

Naast deze twee nieuwe leden vinden we ook gastoptredens op dit nieuwe album, Dimitri Minakakis, de oude zanger van de band doet mee in het nummer 'Fix Your Face' en Mastodon's Brent Hinds horen we terug in 'Horse Hunter'. Iets wat lekker veel afwisseling biedt aan de plaat die op zich al onregelmatig en verrassend genoeg is. Niet alleen de onverwachte wendingen in de muziek, maar ook die in de lengte van de nummers valt op. Veel nummer liggen rond de minuut, maar ook zijn er uitschieters van rond de vijf. Helaas slaan de langere nummers een stuk minder goed aan.
Opvallend zijn de ongebruikelijke instrumenten die langskomen. Een zingende zaag horen we langskomen en zelfs een trompet, die het nummer 'Milk Lizard' ondersteund. Na één luisterbeurt klinken zulke toevoegingen allemaal wat overdreven en lijkt het alsof het te doen is om expres zo raar mogelijk te zijn. Na een paar luisterbeurten blijk dit gelukkig anders.

Voor mensen die een Pink Floyd deja vu kregen bij het zien van de cover zitten in elk geval al mis. tDEP schotelt met Ire Works muziek voor die slechts voor een paar interessant zal zijn. Wel zijn hun live optredens een spektakel voor veel. Dit binnenkort twee maal in Nederland met Stolen Babies en Poison The Well.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:The Dillinger Escape Plan Label:Relapse
Peter Kortleve - Harten van Helden

Peter Kortleve - Harten van HeldenHet idee: Je trekt de stoute schoenen aan en je vraagt een aantal van je...

Lacrosse – This New Year Will Be For You And Me

Lacrosse - This New Year will be for you and me Wie blij wordt van Architecture in Helsinki, Tilly & The Wall en I’m From...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT