RECENSIE: Kane - Everythingyouwant

Kane – Everything You Want
2008-05-27 Kane heeft geen haast gemaakt bij het uitbrengen van haar nieuwe album Everything You Want. En dat hebben ze nooit gedaan. Het heeft er onder meer toe geleid dat de band, of beter gezegd Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen, een eigenzinnige reputatie hebben opgebouwd. Door sommigen werd dit afgedaan als arrogantie, alsof te twee heren zichzelf te groot vonden voor Nederland. Vooral zanger Dinand moet het vaak ontgelden en is toch wel, zoals ze dat in de politiek zo fraai noemen, een persoon die polariserende reacties oproept. Veel fans heeft de band er in ieder geval niet mee verloren. Nog steeds verkopen ze ladingen cd’s en staan ze deze zomer weer in de Kuip te Rotterdam.

Geheel in de traditie van band trokken Dinand en Dennis zich van niets en niemand wat aan, en togen naar de Verenigde Staten om daar een groot deel van de nieuwe cd op te nemen met veelal lokale sessie muzikanten. Het is dus weer een raadsel in welke samenstelling de band nu weer op het podium zal staan om een groot deel van de twaalf nieuwe nummers ten gehore te brengen.

De cd trapt af met de merkwaardige eerste single ‘Catwalk Criminal’. Het nummer komt maar moeilijk op gang, maar heeft wel degelijk zijn fraaie kanten. Zo zijn de gitaarpartijen mooi gekozen. ‘Wanna Make it Happen’ is een wat meer traditioneel rocknummer. Jammer alleen dat het refrein niet heel erg sterk is. Het duo had ongetwijfeld de tweede single ‘Shot of a Gun’ voor ogen als ”money maker”. Het is de geijkte rockballand waarvan we er al zovelen kennen. Maar goed, vermoedelijk zal het een dijk van een hit worden vanwege de radiovriendelijkheid. ‘Yeah, Yeah, Yeah’ en ‘Everything You Want’ passen goed in het straatje van ‘Catwalk Criminal’; nummes die moeizaam op gang komen, maar uiteindelijk toch wel lekker zijn. Al moet het gezegd dat vooral ‘Everything You Want’, evenals ‘Wanna Make it Happen’, een niet heel sterk refrein heeft.

Zoals eerder gezegd, vooral Dinand moet het vaak ontgelden. De meeste kritiek richt zich op zijn vermeende arrogantie en zijn stemgeluid. Daar valt wat voor te zeggen. Anderzijds, de man komt er al jaren met succes mee weg. Niettemin zal vooral de track “R.E.A.L.” het beste in de Dinand-haters naar boven halen. De plaat loopt bijna op het einde met het verstrijken van ‘Tough’ en ‘Are You Feeling it’, weinig opzienbarende nummers, waarvan de laatste haast stuurloos is. ‘I Belong to You’ sluit de plaat vervolgens af. Aangezien het overgoten is met een stevige Coldplay-saus zal het nummer vast in de smaak vallen bij de (vrouwelijke) fans.

Al met al is ‘Everything You Want’ en wat moeizame, doch verzorgde plaat. Maar het (vermoedelijk) vele werk dat er in is gestoken, kan niet helemaal verbloemen dat de nieuwe Kane cd niet zo bijster bijzonder is als de eerste single wellicht deed vermoeden.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Kane Label:Universal
The Roots - Rising Down

The Roots - Rising DownDe hiphopformatie The Roots uit Philadelphia tourt al sinds de jaren ’80 en...

Radio Infinity – Derail To Innovate

Radio Infinity - Derail to Innovate Ze verdienden hun sporen bij bands zoals Millionaire, Vandal en Evil...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT