RECENSIE: Jurojin - The Living Measure of Time

Jurojin - The Living Measure Of Time
2011-01-27 Dit is alvast weer een debuut om duimen en vingers bij af te likken. Begin 2008 besluiten een aantal vrienden om een muzikaal experiment op poten te zetten. Bedoeling is om vijf muzikanten met diverse muzikale achtergronden in één ruimte te stoppen en te ontdekken wat het resultaat hiervan zou zijn. Enkele maanden later wordt Jurojin geboren en blijkt de diversiteit zijn vruchten af te werpen. Er wordt intensief getoerd in de UK en ook de US blijkt interesse te hebben in het vijftal.

The Living Measure Of Time ziet het levenslicht in maart en de verwachtingen zijn hoog gespannen. De heren van Jurojin kunnen gerust ademhalen en ontspannen. De zeven nummers op hun eersteling zijn van een bijzonder hoge kwaliteit, zowel compositorisch als muzikaal. De intro 'Ingress', inclusief didgeridoo sound, start volledig akoestisch maar ontaardt al vlug in een Porcupine Tree hear-a-like onder de noemer The Scars, dit is loepzuiver en pure klasse. Meesterlijk is het baslijntje die de song na ongeveer twee minuten een niveau hoger tilt. Ook 'Liar' drijft op hetzelfde elan voort maar valt door de gitaar riff wat heavier uit.

Bovendien blijken de teksten over heel wat inhoud te beschikken als je aandachtig luistert. Er worden niet zomaar woorden neergepend maar daadwerkelijk nagedacht over de inhoud van het liedje. Het alom gekende ‘f..k’ woordje wordt hier zelfs strategisch in het nummer ingevoegd, een voorbeeld van ultieme timing. 'Proem' start heel rustig en doet je wegdromen op klaarlichte dag. Afrikaanse en Oosterse invloeden voegen een tweede dimensie aan de song toe en laten de haren op je beide armen overeind komen. Bijzonder heldere en cleane gitaarklinken sieren 'The Winter' en de rustige start waait over in een krachtige riff ondersteund door dubbele basdrum. De herhaling van rustig naar krachtig en omgekeerd werkt uitstekend. 'The Equinox' is als het ware een vervolg op 'The Winter' want wederom klinken vooral de Afrikaanse tamtams door. De droevige zanglijn beklemtoont de aard van gevoel dat dit liedje je meegeeft. Afsluiter 'The Dreaming' keert terug naar het heavy aspect van de band en is gesteund op een huiveringwekkende riff, een bijzonder melodische baslijn, dubbele bas en het toch wel kenmerkende cleane gitaargeluid.

Conclusie van dit alles is dat Jurojin een opmerkelijk en gevarieerd debuut loslaat op de wereldje van de critici. Als deze band een kans krijgt om hun muziek te verspreiden in Europa en Amerika dan maken ze een grote kans om internationaal iets te betekenen in de stagnerende wereld van de rock en hardrock. Jurojin drukt een eigen stempel op hun muziek en weet een perfecte combinatie te distilleren uit diverse stijlen gebaseerd op de verschillende achtergrond van de muzikanten. Een punt van kritiek is de relatief korte speelduur van The Living Measure Of Time. We vergeven het hen graag omdat de kwaliteit van het aanbod de verwachtingen overstijgt. Volgende keer moeten ze gewoon voor de volle vijfenzeventig minuten durven gaan.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Jurojin Label:Aces High Promotion
Sparzana - Folie à cinq

Sparzanza - Folie à Cinq Sparzana uit Zweden is relatief bekend in eigen land en buurland Finland en...

The Very End – Mercy & Misery

The Very End - Mercy & Misery Bij het tweede album van The Very End zit een stukje persinfo dat er niet...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT