RECENSIE: Lamb - Live at the Paradiso

Cover Lamb - Live at the Paradiso
2012-02-17 Vroeger, en dan bedoel ik zo’n vijftien jaar geleden, was ik smoorverliefd op Lou Rhodes. En als ik ‘r nu in dat fraaie niemendalletje en een beetje schuchter als altijd het podium van Paradiso op zie klimmen als ik deze dvd in de lade schuif, laait die liefde weer helemaal op. Goed, toegegeven, ik heb altijd een zwak gehad voor Lamb. Dat begon eigenlijk rond 1996, toen hun titelloze debuut uitgebracht werd en de liefde nam groteske vormen aan in 1999 met de release van Fear of Fours. In het kielzog van acts als Tricky en Massive Attack maakte Lamb triphop-achtige zweefdance die zijn niche precies vond tussen twee genoemde grootheden (de eerste zocht zijn heil meer in stonede rapvocalen en de tweede vond bombast aantrekkelijker).

Denk niet dat je met deze live-dvd echt iets nieuws voorgeschoteld krijgt: Live at the Paradiso is een compilatie van twee shows die Rhodes en Barlow al in 2004 in de Amsterdamse poptempel gaven, twee uitverkochte avonden voordat de band zijn biezen pakte voor een sabbatical van zes jaar waarin de twee zich individueel concentreerden op soloprojecten. Werk van hun laatste plaat 5 hoef je dus niet te verwachten. Da’s ergens een heel klein beetje jammer, want ‘Back To Beginning’, hun duet met droeftoeter Damien Rice en afsluiter van die plaat is een van hun beste songs ooit. Benieuwd hoe ze dat live hadden gedaan.

Anyhow: er zijn nog twaalf andere songs. Opener ‘Gold’ doet het goed: broeierig, afklokkend op zeven minuten en een ronduit geil kijkende Lou Rhodes in een uit zijn voegen barstend Paradiso. De elf songs die volgen doen de oude Lamb-fan per definitie watertanden: ‘Gabriel’, ‘Gorecki’, ‘All in your hands’, ‘God Bless’, ‘B-Line’... veel materiaal van andere albums dan de eerste twee komt niet voorbij. En laten we eerlijk zijn: dat waren ook echt wel Lambs beste. Op deze DVD staan er 12, plus twee songs live opgenomen op Rock Werchter en wat vulsel als de standaard interviews, foto’s en ‘previously unseen footage’ dat geen naam mag hebben.

Waarvoor je deze dvd moet hebben? Om te genieten van een band die zijn hoogtijdagen nog eens dunnetjes overdoet op het beste poppodium van het land. Meer reden heb je niet nodig.
Recensent:Jasper van Harskamp Artiest:Lamb Label:Bertus
Cover Liesa Van der Aa - Troops

Liesa Van der Aa - Troops Troops is het debuutalbum van de Belgische zangeres en violiste Liesa Van...

Cover Sinead O' Connor - How About I Be Me (And You Be You)?

Sinead O'Connor - How About I Be Me (And You Be You)? Sinead O’Connor was de eerste weken van 2012 weer volop in het nieuws. Ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT