RECENSIE: Miss Antarctica - Lost Electricity

Miss Antarctica - Lost Electricity
2006-05-15 Het debuutalbum van Miss Antartica heeft vier jaar op zich laten wachten, voordat Lost Electricity vorig jaar op de markt werd geslingerd. Dat wil zeggen; wat EP’s en een mislukte cd-promotour bij de Britse buren verder. Een moeilijke dame, die Miss Antartica. Het valt niet te ontkennen dat het hier gaat om een groep met een artistieke achtergrond die de duistere spelonken van het leven maar al te goed heeft leren kennen. In eerste instantie een rock ‘n’ roll-leven zonder muziek. Oprichter Richey Glass zag de bui al hangen en zorgde voor die eerste gitaar. De rest is geschiedenis.

Helaas haalt de gehele tracklist van Lost Electricity het beloofde land niet. The Walls Come Tumbling Down en Snow Girls zijn voorbeelden van songs die prima te verteren zijn. De invloeden van Radiohead en Muse zijn hier en daar aanwezig, maar daar gaat het ook mis. Miss Antartica mist die onontbeerlijke wanhoop van Muse en de ontredderde melancholiek van Radiohead. Waarom lijkt het alsof de passie weggemoffeld wordt in de songteksten omlijst door liefelijke (lees: saaie) deuntjes? Het totaalplaatje is daardoor verre van compleet. Muziek zoals dit viertal voor ogen heeft, moet je bij de strot grijpen. Op zo’n manier dat je pas weer naar adem durft te happen als de cd afgelopen is. Als Richey zijn teksten als duistere sprookjes omschrijft, moet dat wel te horen zijn. Sprookjes zijn namelijk per definitie gruwelijk en wreed.

Bij een nummer als We Trace Faint Lines begint de boel in te kakken. Er mist dus een gehele spontane ontbranding als je deze ijskoningin voor de kiezen krijgt. Eeuwig zonde, want Richey en kornuiten laten bij With You Hello Is One Step From Hell toch iets anders zien. Keith Caputo gelooft echter heilig in ze, getuige de mezingpartij op de cd. De voormalige Life Of Agony-frontman stopte de Antarticanen zelfs in zijn voorprogramma.

Met wat zelfstandig denken kom je wellicht tot de conclusie dat deze Snow Girl een flink vuurtje nodig heeft om eens lekker te ontdooien. Zou Richey dan werkelijk zijn nieuwe levensdoel bereiken? Wordt de volgende live show van Miss Antartica wel eentje bomvol vuurwerk? We wachten in geladen spanning af...

Miss Antarctica houdt er overigens mee op. Zij zullen hun tour met Keith Caputo afmaken en er dan mee stoppen. Er zal geen nieuw materiaal van deze band meer verschijnen.
Recensent:Roxana König Artiest:Miss Antarctica Label:Forbidden Planet Records
Midlake - Occupanthre

Midlake - The Trials of Van OccupantherHet horen van de bandnaam ‘Midlake’ zal bij velen geen belletje doen...

KUBB - Mother

KUBB - Mother Na eind vorig jaar Groot-Brittannië te hebben veroverd, moet nu het vasteland...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT