RECENSIE: Jan Donkers - Mijn Muziek

Jan Donkers - Mijn Muziek
2006-06-12 Jan Donkers is schrijver en radiomaker. Als muziekjournalist schreef hij veertig jaar geleden zijn eerste recensie voor de Volkskrant. Dit werd zo goed ontvangen, dat er ook stukken van hem in de Hitweek, De Groene Amsterdammer en in het NRC werden gepubliceerd. Hiermee zette hij een grote trend, om als schrijver de popmuziek tot onderwerp te maken. In het buitenland was Peter Guralnick hem al voor. Pas in de jaren tachtig volgde schrijvers als Martin Bril en Joost Zwagerman Gurealnicks voorbeeld. Met het boek “Mijn Muziek” geeft Donkers een overzicht uit zijn werk als popjournalist. De uitgever heeft niet gemakzuchtig zijn oude stukken verzameld en deze bij elkaar gebonden. Het is Donkers zelf die werd uitgedaagd tot het schrijven van nieuwe artikelen. Samen vormen de stukken een persoonlijk muziekbundel van Donkers Muziek.

De titel van het boek duidt al aan dat Donkers zijn voorkeuren in de popmuziek aan ons wil vertellen. Wie de schrijver of radiomaker al een beetje kent, bijvoorbeeld van zijn radioprogramma’s Gonzo Radio of Double Play, weet dat zijn voorkeur zowel divers is als zeer herkenbaar.
In de inleiding geeft hij weer dat er vooral Amerikaanse muzikanten besproken worden. Ben je geen liefhebber hiervan, treur niet. Hij weet als geen ander je aandacht vast te houden. En tegelijk zo mooi over dit onderwerp te schrijven, dat je als liefhebber of niet, al snel goed begrijpt wat deze muziekstijl voor hem betekent. Heel verrassend schrijft hij ook dat het hem pijn doet dat hij vaak kritiek krijgt omdat hij geen aandacht schenkt aan de Nederlandse Popmuziek. Een echte verklaring heeft hij er niet voor, hij biedt enkel zijn succes aan. Hij blijft hier zeker niet bij, want hij verontschuldigt zich daarnaast dat hij Neil Young of Bob Dylan niet in het daglicht zet in zijn boek. Dit met de verklaring dat hij vindt dat er al genoeg over deze laatste twee geschreven is. Dit wil hij zeker niet in het kort overdoen. Opvallend is dat wel dat deze namen het meest in het boek voorkomen.

Aangezien dit boek tijdens de boekenweek uitgebracht werd, is het natuurlijk niet compleet zonder cd. Hierop vind je onder andere live-opnamen van artiesten die stuk voor stuk in het boek besproken worden. Deze opnames zijn voornamelijk door Donkers zelf gemaakt in zijn diverse radioprogramma’s. Ik als lezer, raad je zeker aan om eerst het boek te lezen en te ervaren wat Donkers ons wil vertellen over deze muziekstukken. Je zult merken wanneer je geconcentreerd naar de cd luistert dat je dingen gaat horen, die je anders nooit opgevallen zouden zijn.

Dit alles maakt dit boek zeker een klassieker. Ik raad iedereen aan die muziekstukken, recensies, pop-enclypodieën verzamelt, zeker dit boek te kopen. Het sluit aan bij de collectie, het leest heerlijk weg en zijn kijk op muziek weet hij als geen ander heel verhelderend te vertellen.
Recensent:Malu van de Kerkhof Artiest:Jan Donkers Label:Atlas Uitgeverij
Pearl Jam - Pearl Jam

Pearl Jam - Pearl JamRecensies uit het verleden tonen aan dat het is bijna onmogelijk om een CD...

Zero 7 - The Garden

Zero 7 - The Garden Een regelrechte lentehit die het waterige zonnetje in Holland laat stralen....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT