RECENSIE: Broken Brass Ensemble - Basshopper

BBE
2015-04-08 De volgorde is wellicht ietwat onlogisch maar na zo ongeveer alle festivals in Nederland te hebben plat gespeeld is er nu eindelijk Brasshopper, het debuutalbum van Broken Brass Ensemble. “Het moet er toch maar eens van komen”, zullen de acht muzikanten van het ensemble gedacht hebben. “Het is de hoogste tijd om de aanstekelijke mix van uit New Orleans afkomstige brass, hiphop, jazz en funk eens in de studio vast te leggen”.

De grote vraag die dan al snel om de hoek komt kijken is of de warme, opwindende sfeer van de optredens zich ook laat vangen in een zo dikwijls steriele studio-omgeving. Het antwoord kan al halverwege de eerste luisterbeurt van Brasshopper met een volmondig ja worden gegeven. De vele optredens hebben er voor gezorgd dat er een prima op elkaar ingespeeld stel muzikanten bij elkaar is gekomen waardoor een retestrak geluid is ontstaan. Men is daarbij zo verstandig geweest om niet alles zo glad mogelijk te willen polijsten en de schoonheidsfoutjes te laten voor wat ze zijn. Iets wat de absolute doodsteek zou betekenen in deze opzwepende en energieke muzieksoort.

De oplettende luisteraar van de betere muziekzenders heeft ‘Hoe Het Is’, met een gastbijdrage van rapper Rico, al voorbij horen komen. Een op het eerste gehoor wat vreemde eend in de bijt maar bij nader inzien ook wel weer een logische track aangezien er nogal wat mogelijkheden zijn met deze getalenteerde muzikanten in de band. Grote kans ook dat hiermee de interesse uit een heel andere hoek gewekt wordt. Zo zou de jonge hiphopliefhebber best eens kunnen vallen voor de bijzonder crossover van klanken uit New Orleans en de soepele rhymes van de Arubaans-Nederlandse rapper.

De samenwerking met Ruben Hein in ‘Baby’s Gone’ is eveneens goed geslaagd. Hein is iemand die zelf ook al regelmatig jazz met aanverwante en soms ook geheel andere stijlen op succesvolle wijze wist te combineren. Even later komen we in ‘Voodoo Mama’ saxofonist Benjamin Herman tegen die hard op weg lijkt om Nederlands meest gevraagde sessiemuzikant te worden. Niet gek om op een debuutalbum samen te werken met gasten van dit kaliber maar zelfs zonder deze bijdragen blijft er nog steeds een band over die er probleemloos in slaagt om de kar op eigen kracht te trekken. Laat nu het voorjaar maar beginnen zodat we deze zwerm swingende Brasshoppers weer op de festivals kunnen loslaten.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Broken Brass Ensemble Label:Goomah Music
Cover Fearless Vampire Killers - Unbreakable Hearts

Fearless Vampire Killers - Unbreakable HeartsBandjes als Fearless Vampire Killers stellen een recensent voor een...

Cover Jape - This Chemical Sea

Jape - This Chemical Sea De Ierse band Jape is toe aan haar vijfde album. Zanger Richard Egan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT