RECENSIE: Opticks - Opticks

Opticks
2015-11-03 Twee jaar lang werkte de Achterhoekse band Opticks, voorheen onder de naam The New, aan hun titelloze debuutalbum. De basis werd gevormd door een aantal liedjes die zanger Tommy Haccou jaren geleden met schoolvriend Benno Lagerwey schreef. Bijgestaan door goede vriend Robbert Arentz op gitaar kwam het geheel in een hogere versnelling en werd een indiepop/rockband gevormd.

Vaak gaat een lange productietijd ten koste van het pure geluid van een plaat. Dat is op het debuut van Opticks echter niet het geval. Vanaf het eerste nummer ‘New Year’ valt het warme en tegelijkertijd frisse geluid van het album op. Zo komt de xylofoon in deze naar een Radiohead-achtig klinkende single duidelijk naar voren en is tevens een hoofdrol weggelegd voor de opzwepende gitaar. Het album begint daarmee erg sterk en dat niveau wordt vrijwel volledig voortgezet. Alleen het nummer ‘King Of The World’ is qua compositie minder spannend dan de andere liedjes. Tezamen met het wat lange intro van ‘Vanilla Skies’ zakt de plaat daardoor even iets in. Maar de band herpakt zich daarna moeiteloos.

Enkele hoogtepunten van de plaat zijn ‘If I Try To, dat qua sfeer heel erg doet denken aan het betere werk van Elbow, het bombastische ‘Don’t Try’, waarvan het einde een vette knipoog is naar Pink Floyd ten tijde van Dark Side Of The Moon, ‘Vanilla Skies’, vanwege het prachtige strijkersarrangement en het zeer breekbare en intieme ‘Perfectly Asleep’. Het is knap hoe de band de sfeer van de eerder genoemde bands weet te evenaren en daarbij toch een eigen geluid weet te creëren die over het algemeen intiem en bij vlagen intens klinkt.

De teksten zijn over het algemeen melancholisch, poëtisch en bij vlagen nostalgisch, zoals in het nummer ‘Nineties’ waarin wordt gezongen over de zwarte t-shirts met opdrukken van de Nirvana klassieker Teen Spirit. Zanger Tommy gebruikt daarbij regelmatig metaforen, wat de luisteraar ruimte biedt voor eigen interpretatie en tevens stof tot nadenken.

Opticks is een warme en intieme plaat die naadloos aansluit op het huidige herfstweer. Nederland is met Opticks een nieuwe band rijker, waar we met recht trots op mogen zijn. Het is alleen niet te hopen dat we weer twee jaar moeten wachten op een opvolger, want dit album smaakt absoluut naar meer.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Opticks Label:BandBus records
Cover Health - Death Magic

Health - Death MagicIn Los Angeles draait een hoop om uiterlijk vertoon. Er wordt vooral een hoop...

Steakknife

Steakknife - One Eyed Bomb Het Duitse Steakknife is een band van weinig moeite. In alles, of het nu...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT