RECENSIE: Skinny Puppy - Mythmaker

Skinny Puppy - Mythmaker
2007-01-22 Drie jaar na het meesterwerk ‘The Greater Wrong of the Right’ komt het Canadese Skinny Puppy eindelijk met een vervolg. Het heeft dan misschien even geduurd maar met tien nummers, die gemiddeld vijf minuten duren, maakt de band het weer helemaal goed.

In het eerste nummer ‘Magnifishit’ horen we gelijk dat de band zich nog verder ontwikkeld heeft. Het duo begon namelijk ooit als een dark-wave band, maar heeft zich sinds langzaam naar een industrial-act gewerkt. Een act waar uiteindelijk bijna geen instrumenten meer in gebruikt worden, maar alles met de computer gedaan wordt. Dit is zelfs met het vorige album al een grote verandering. Zo hoorden we op het voorgaande album nog de drummer van Tool (Danny Carey) meedrummen en is het op deze de breakcore artiest Otto von Schirach die een nummer (LestiduZ) meedoet. Door deze veranderingen klinkt het dertiende album precies als eentje van de band ohGr, de band die frontman Nivek Ogre oprichtte toen Skinny Puppy uit elkaar lag.

Een verandering die zeker niet had gehoeven, maar ook zeker niet verkeerd is. Ook is ‘Mythmaker’ hierdoor meer een achtergrond album geworden in plaats van de voorgaande albums, die je het liefst zo hard mogelijk aan had staan. Toch staan er wel nummers op die heerlijk hard door m’n kamer mogen klinken: 'Pedafly'! ‘Ambiantz’! (Ook de titels zijn nóg vreemder en onlogischer geworden.)

Skinny Puppy is bij de Bush-fans nooit populair geweest, maar ook de christenen zullen na het luisteren van dit album geen fan worden. “Jezus wants to be ugly” wordt er herhaaldelijk geroepen in het nummer ‘UgLi’ terwijl de breakcore voor een goede ondergrond zorgt. Na al die jaren blijkbaar nog choquerend als altijd.

Ik heb altijd al gedacht dat Nivek Ogre bij mij nooit iets fout kon doen, dit bewijst hij maar weer eens met dit geweldige album.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Skinny Puppy Label:Synthetic Symphony
Tristania- Illumination

Tristania - IlluminationHet Noorse Tristania timmert al een ruim aantal jaren aan de weg. Vanaf...

Second Base - Risk to lose it all

Second Base - The Risk to lose it All Second Base is een Belgische (melodische) punkrockband. Of de leden van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT