RECENSIE: David Bowie - No Plan

Bowie
2017-03-08 De meeste muziekliefhebbers kijken met weinig plezier terug op 2016. Verschillende popsterren ontvielen ons en de lange dodenlijst begon in januari met het overlijden van David Bowie. De enige troost die we hierbij hadden is dat hij ons nog wel een prachtig album naliet, zijn beste in bijna veertig jaar. Het is niet bekend of er nog Bowie-materiaal op de plank ligt, dus het is nog niet te zeggen of er, net zoals bij bijvoorbeeld Jimi Hendrix, nog een hele reeks albums aankomt.

Een jaar na Bowies dood worden we in ieder geval verblijd met een EP met daarop drie overgebleven nummers uit de sessies van Blackstar. Deze drie songs werden geschreven voor de musical Lazarus en verschenen oorspronkelijk op het soundtrackalbum van deze musical, uitgevoerd door leden van de cast.

De versies van Bowie zelf zijn dus nu ook uitgebracht en daarmee mogen we ons gelukkig prijzen, want deze songs zijn echt een verrijking van zijn oeuvre. Zoals gezegd komen ze uit de sessies van Blackstar en ze liggen dan ook in het verlengde van het materiaal op dat album; jazzy en bij vlagen experimenteel. ‘No Plan’, de titeltrack van de EP, is rustig en gedragen en heeft een beetje dezelfde sfeer als ‘Where Are We Now?’, een van de pareltjes op Bowies comeback-album The Next Day’.

‘Killing A Little Time’ is van een andere orde. Een hoger tempo, zenuwachtig drumwerk en een prominente gitaar. Zoals ook op Blackstar weet Bowie deze niet al te makkelijke sound echter toch toegankelijk te houden door zijn prachtige zangpartij. ‘When I Met You’ is meer een poprocksong. Niet al te moeilijk, maar wel gewoon erg goed. Vooral de zang aan het eind, die zo krachtig is dat je haast niet zou geloven dat Bowie tijdens de Blackstar-sessies al ernstig ziek was.

Naast deze drie nieuwe tracks bevat No Plan ook nog een keer het nummer ‘Lazarus’. Dat is op zich leuk, want het is een prachtnummer, maar het is gewoon de albumversie, dus het voegt verder niet echt iets toe. De andere drie nummers doen dat echter zeker wel en No Plan is dan ook een verplichte aanschaf voor de vele fans van David Bowie.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:David Bowie Label:Sony Music
Cover The Jesus And Mary Chain - Damage And Joy

The Jesus And Mary Chain - Damage And Joy Damage And Joy is een korte samenvatting van de carrière van The Jesus...

Cover Ryan Adams - Prisoner

Ryan Adams - Prisoner Prisoner is alweer het zestiende album van rootsrocker Ryan Adams . In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT