RECENSIE: Saltland - A Common Truth

Saltland
recensie cijfer 2017-06-23 Rebecca Foon is de naam van een Canadese celliste en Saltland is de naam van haar soloproject. In 2013 verscheen haar eerste album, I Thought It Was Us But It Was All Of Us en dit jaar keerde ze terug met A Common Truth. Wat Saltland zo uniek maakt, is dat Foon besloten heeft dat enkel haar eigen instrument (de cello) de boventoon voert. Al is het zo dat een aantal nummers net wat meer bepaald worden door zang dan cello, zijn wij het hier over het algemeen wel mee eens. Dit muzikale ideaal zorgt voor een bijzonder modern geluid wat toch heel vertrouwd en klassiek aanvoelt.

A Common Truth slaat op de klimaatverandering, en Foon heeft de emoties die daarmee gepaard gaan succesvol vast weten te leggen. Het is een harmonie van “the coexistence of optimism and despair, resolve and resignation, the intimacy of the personal and the hope of the global”, in de eigen woorden van Saltland. Foon is tevens ook lid van een aantal wereldwijde organisaties in de strijd tegen klimaatverandering.

Als we dan naar de nummers gaan kijken, komen we helaas toch veel van hetzelfde tegen. Het geheel is muzikaal, en de sfeer die wordt geschapen is zeker treffend voor het thema, maar op het eerste gezicht is het heel moeilijk een onderscheid te maken. Vaak is het een pedaltoon vergezeld met afwisselend de stem van Foon of haar cello in hetzelfde rustige tempo. Nummers die van deze standaard afwijken zijn bijvoorbeeld ‘Under My Skin’ en ‘Magnolia’, wat ervoor zorgt dat deze dan ook meteen bovenaan de lijst met favorieten komen te staan.

Het album staat bol van het muzikale talent en prachtige composities, gemaakt door iemand in harmonie met het thema en haar instrument. Maar helaas zou je zeggen dat muziek voor meer geschikt is dan alleen het creëren van een atmosfeer bij bijvoorbeeld een film of theatervoorstelling. Foon heeft iets prachtigs gecreëerd, maar de muziek zal slechts een heel klein publiek kunnen bekoren.
Recensent:Tim Jongenelen Artiest:Saltland Label:Constellation
Cover Jessica Moss - Pools Of Light

Jessica Moss - Pools Of Light Jessica Moss is een Canadese violiste en componiste. Ze maakte deel uit van...

Cover Wavves - You're Welcome

Wavves - You're Welcome Opeens stonden ze in 2013 in de spotlight, Nathan Williams en Stephen Pope...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT