RECENSIE: Maya Jane Coles - Take Flight

MJC
recensie cijfer 2017-11-13 Take Flight Is het vierde album van de Britse DJ Maya Jane Coles, die eerder ook een album onder haar pseudoniem Nocturnal Sunshine uitbracht. Een grappige tegenstelling, waarbij licht en donker samengebracht worden in haar artiestennaam. Op haar nieuwe album Take Flight ligt de nadruk vooral op de donkere kant van haar muziek. Met maar liefst 24 tracks die samen een speelduur van bijna twee uur aantikken neemt de Britse dame de luisteraar mee op een uitgebreide tour waarbinnen ze house en downtempo clubmuziek tot een broeierig geheel mixt.

De Britse DJ brak in 2010 door met haar hit ‘WhatThey Say’. Ook werd ze ooit gesampeld door Nicki Minaj op ‘Truffle Butter’, maar los daarvan ligt de muziek van de artieste in een totaal ander straatje. Ze maakte remixen voor o.a. Tricky en Massive Attack. De subtiele invloeden van triphop zijn ook op dit album terug te horen. Haar muziek is tot op zekere hoogte een ware oorworm die vooral in het begin van het album recht richting je trommelvliezen kruipt. Dat Coles van elektronische muziek wel koek heeft gegeten blijkt ook uit het feit dat ze in 2012 door Rolling Stone de vijftiende plek behaalde in de top-25 meest invloedrijke Dj’s ter wereld.

Take Flight staat vol met vakkundig geschapen housemuziek. Het geheel is uiterst sfeervol, al mag je Coles wel aanrekenen op haar speelduur. Bijna twee uur is toch iets te veel van het goede, hoewel het nergens echt saai wordt schuurt het er soms wel tegenaan. Dit komt vooral door het vrij monotone tempo dat nagenoeg het hele album vrijwel hetzelfde blijft. Losse nummers eruit pikken is daarom ook niet aan de orde. De DJ breit het allemaal tot één massa melodieuze elektronische muziek. Met één been op de dansvloer, met het andere tikkend op de grond vanuit je luie stoel. Met deze monsterlijke speelduur wil je namelijk op een gegeven moment ook wel even gaan zitten. Desondanks laat Coles hier een knappe verzameling aan (deep)house horen die je waarschijnlijk niet onberoerd zal laten.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Maya Jane Coles Label:BMG Germany
Cover The Cribs - 24-7 Rock Star Shit

The Cribs - 24-7 Rock Star Shit The Cribs is het klassieke voorbeeld van een Britse succesformule: muzikale...

Cover Paul Draper - Spooky Action

Paul Draper - Spooky Action Paul Draper , die kennen we nog als zanger en belangrijkste songschrijver...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT