RECENSIE: Mintzkov - Sky Hits Ground

Mintzkov
2014-01-24 Al in 2000 won de Belgische band Mintzkov Humo's Rock Rally, de Belgische variant van onze Grote Prijs. Een grote toekomst leek voor ze weggelegd. Dat is hier nog niet helemaal uitgekomen als je kijkt naar populariteit en bekendheid. Ze blijven toch een relatief onbekende band in ons land. Dat is toch wel verrassend en onterecht want op hun muziek valt helemaal niets af te dingen en ze zouden prima passen in het rijtje van grote Belgische bands als Soulwax, Millionaire en dEUS.

Vooral met de laatste band worden ze nogal eens vergeleken, ongetwijfeld tot vervelens toe. Toch is dat niet verwonderlijk, aangezien de bands muzikaal veel raakvlakken hebben en zanger Philip Bosschaerts ook nog eens verdacht veel als Tom Barman klinkt. Zo ook op hun vierde langspeler Sky Hits Ground, waarvoor ze dit keer de productie in eigen hand hielden. Luister maar eens naar het venijnige, maar prachtige 'Arial Black'. Daarin wordt ook duidelijk dat Mintzkov wel degelijk een eigen geluid heeft. Op een creatieve manier worden keyboardpartijen ingezet naast de gebruikelijke gitaren. Net als bij de andere instrumenten is dat altijd smaakvol en subtiel. De band weet zich knap in te houden en voorkomt zo dat alles volledig volgekleurd wordt.

In plaats daarvan kronkelen de verschillende partijen mooi om elkaar heen zoals te horen is in het stevige nummer 'Runner's High'. De band moest een tijdje terug het verlies verwerken van voormalig gitarist Bert van den Roye. Dit heeft duidelijk zijn weerslag gehad op de plaat, die vaak somber is. Zo zijn 'All Names Have Been Changed' en 'Sky Hits Ground' droevige en zwaarmoedige liedjes. Dit houdt gelukkig niet in dat het enkel een loodzwaar album is geworden. Er staan ook nummers als ‘Arena’ op, met een fijne, gruizige, hoekige groove, en het prachtig zwoele ‘Word of Mouth’.

Met Sky Hits Ground bewijst Mintzkov andermaal dat ze thuishoren tussen het beste wat onze Zuiderburen te bieden hebben, en dat is nogal wat. Want met de schijnbaar onuitputtelijke stroom van getalenteerde en kwalitatief goede bands die daar vandaan komt, wil dat wel wat zeggen. En aan die vergelijking met het grote dEUS zou ik als ik hun was niet zo zwaar tillen. Vooral niet als je zelfs niet voor ze onder doet. Het wordt tijd dat ook wij hier Mintzkov op waarde gaan schatten. Bijvoorbeeld door ze te gaan zien tijdens de handvol clubshows die ze binnenkort gaan spelen.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Mintzkov Label:Pias
Cover Mutual Benefit - Love`s Crushing Diamond

Mutual Benefit - Love`s Crushing DiamondKan ik alsjeblieft per direct een reisje naar China boeken? De Amerikaanse...

Cover Psycho 44 - Psycho 44

Psycho 44 - Suburban Guide To Springtide Psycho 44 werd in 2007 opgericht in het Belgische plaatsje Grobbendonk. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT