RECENSIE: Leonard Cohen - Live In Dublin

Cohen
2015-02-10 Leonard Cohen werkt hard aan de heropbouw van zijn pensioen. Binnen relatief kort tijdsbestek ligt er een nieuwe live plaat van de singer-songwriter in de schappen. Op het eerste gezicht lijkt Live In Dublin een herhaling van zijn vorige live projectLive In London te zijn. Niet alleen het gros van de nummers overlapt op beide projecten, ook de aanblik van Leonard Cohen oogt op beide hoesjes hetzelfde.

Het zijn echter de subtiele verschillen die maken dat Live In Dublin onderstreept hoeveel Cohen in de recente jaren van zijn carrière gegroeid is. Zo is er uitgebreid ruimte voor nummers van zijn nieuwste plaat Popular Problems. ‘Darkness’ vormt daarin een hoogtepunt. Het nummer heeft een bluesy gevoel en dit wordt perfect vertolkt door de lange intro van het orgel. Verderop komt er nog een heerlijke gitaarsolo voorbij.

Een tweede opvallend verschil is de toevoeging van de Moldavische violist Alex Bublitchi aan de band. De standaard openingszin tijdens de Leonard Cohen concerten is ”Dance Me To Your Beauty With a Burning Violin” van ‘Dance Me To The End Of Love’. Het lijkt ook niet meer dan terecht dat er nu eindelijk ruimte is voor zo’n brandende viool. Meer dan regelmatig weet Alex kippenvel op te wekken door op de juiste momenten de gevoelige tonen aan te slaan. Het valt daarbij op hoe veel ruimte de muzikanten krijgen. Dat was al het geval op Live In London, maar de kalme stem van Cohen lijkt nog meer tijd weg te geven aan zijn uitgebreid solerende muzikanten.

Het enige minpunt is dat het camerawerk op de DVD soms wat donker oogt. De rustige muziek maakt echter dat het weinig stoort. De kalmte van Cohen stroomt net zo gemakkelijk de woonkamer in als dat deze op concerten imponeert. De opname is daarnaast verdeeld over drie cd’s. Het is, met een tijdsbestek van drie uur, een flinke zit. Wie er echter de tijd voor neemt hoort de hoogtepunten van het Leonard Cohen oeuvre in fantastische versies voorbijkomen. Het afsluitende ‘Save The Last Dance For Me’ is een verrassende cover van The Drifters. Met een laatste vrolijk hupje en een keihard meezingend publiek vertrekt Cohen weer. Het laat zien dat Cohen op latere leeftijd lichtvoetig in het leven staat. Over zijn bijzondere comeback is al veel geschreven en Live In Dublin onderstreept nogmaals dat Cohen zich momenteel op zijn artistieke hoogtepunt bevindt.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Leonard Cohen Label:Sony Music
Cover Dowzer - Bummercamp

Dowzer - BummercampAls opvolger van hun in 2012 uitgebrachte EP Facing Paper Tigers , is...

Cover Dan Mangan - Club Meds

Dan Mangan - Club Meds Dan Mangan kent in Nederland enige bekendheid sinds 2010 toen zijn tweede...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT