RECENSIE: Audacity - Hyper Vessels

Audacity
2016-04-29 Piepjong waren de leden van Audacity toen ze vijftien jaar geleden hun punkband oprichtten. Als je ze nu ziet en hoort, is het nog steeds een groep jonge honden, die toch inmiddels al drie langspelers en een sloot aan EP’s uit heeft gebracht. Een aantal daarvan werden uitgebracht door het roemruchte label Burger Records. Deze platenmaatschappij, die ook gevestigd is in hun thuishaven Fullerton in Californië, heeft een neus voor eigenwijze bandjes en daar past dit viertal prima tussen. Hyper Vessels is alweer het vierde volwaardige album en komt uit op Suicide Squeeze Records.

De nieuwe plaat laat horen dat de jongens mannen aan het worden zijn, ofwel dat de ballen aan het indalen zijn om het maar eens plastisch te stellen. Niet dat de branie van weleer verdwenen is, want nog steeds weet de band het gaspedaal goed te gebruiken en rammelen de liedjes precies genoeg. Maar de weg naar volwassenheid is duidelijk ingezet en daardoor hebben de nummers aan scherpte gewonnen. Het springerige ‘Counting The Days’ dat de LP opent, klinkt dan misschien wel heel vrolijk alsof er niets aan de hand is, maar de mannen weten wel degelijk diepgang in hun muziek te brengen, getuige het ADHD-nummer ‘Baseball’ waarbij ze zich verbazen dat iedereen zo met honkbal bezig is, terwijl de wereld in brand staat.

Het zonnige karakter van hun muziek is dus maar schone schijn, waarbij het niet altijd even spannende leven in het kleine stadje Fullerton zijn weerslag heeft op de opnames. Hun muziek heeft nu vooral aan kracht gewonnen en zit nog steeds vol met onweerstaanbare hooks en grooves. Zo kent ‘Dirt Boy’ een schel klinkende solo met een mooie opbouw naar het einde waar de fijne riffs nog even hun werk mogen doen. Nog meer van dit fraais zit bijvoorbeeld in het felle ‘Riot Train’ en ‘Hypo’ met zijn zware gitaarpartij. De snelheid wordt er goed ingehouden op de hele plaat en kent maar een aantal momenten van rust. Afsluiter ‘Lock On The Door’ is een wat loom nummer met een geweldig lekkere baslijn. Met garagerock veelvraat Ty Segall aan de knoppen klinkt alles nog eens extra puntig.

Het is mooi om te constateren dat Audacity bij het ouder worden alleen maar aan kracht en kwaliteit weet te winnen. De vele speeluren zullen hier zeker aan bij hebben gedragen, maar de band weet dit ook in het liedjes schrijven naar voren te laten komen. Zo is het ze gelukt om een volwassen geluid te combineren met de jeugdige frisheid uit het begin van hun carrière en is Hyper Vessels een geweldig feest om naar te luisteren.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Audacity Label:Suicide Squeeze Records
Cover The Comet Is Coming - Channel The Spirits

The Comet Is Coming - Channel The SpiritsAls je leest dat dit trio bestaat uit bandleden Danalogue The Conqueror...

Cover Melt Yourself Down - Last Evenings On Earth

Melt Yourself Down - Last Evenings On Earth Soms krijg je als recensent van die albums op je bord waarvan je je afvraagt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT