RECENSIE: Nicole Atkins - Neptune City

Nicole Atkins – Neptune City
2008-05-06 Hoewel de meeste ogen momenteel op Engeland zijn gericht als het om vrouwelijke singer/songrwriters gaat, staat de rest van de wereld zeker niet stil. De release van Neptune City van de Amerikaanse Nicole Atkins is daar het bewijs van. Inmiddels haar derde solo album. Zou dit dan de doorbraak bij het grote publiek betekenen voor deze 29 jarige dame met een gouden keeltje?

Geboren in de stad, hoe kan het ook anders, Neptune, in de staat New Jersey raakt ze al vroeg besmet met het muzikale virus. Ze begon op jonge leeftijd met pianospelen en leerde zichzelf later gitaar. Ze heeft ervaring opgedaan in verschillende bars en clubs door heel het land. Het keerpunt in haar carrière was de tijd dat ze in New York woonde en regelmatig optrad tijdens Open Mic Nights.

Voor de productie van Neptune City wordt niemand anders dan Tore Johansson (o.a. Cardigans, Franz Ferdinand, OK Go) benaderd. Geen half werk dus. Naast het produceren van het album speelt hij ook mee op een groot aantal nummers. Atkins' muziek laten zich moeilijk omschrijven. Soms klinkt het als singer/songwriter, andere momenten voert de folkrock de boventoon en tot slot mogen we pop ook niet ongenoemd laten. Om dan nog maar de country invloeden achterwege te laten. De stemming van de nummers is over het algemeen een beetje melancholisch. En het titelnummer ‘Neptune City’ is daar het beste voorbeeld van met de tekst: “I’m sitting over Neptune City. I used to love it, it used to be so pretty”. Maar ook ‘Brooklyn’s On Fire!’ klinkt behoorlijk weemoedig. En uiteraard is er genoeg aandacht voor onderwerp nummer één: liefde.

Nu maar afwachten of het publiek de muziek van Atkins oppikt. Neptune City is een aangenaam album met tien heel aardige nummers. De liefhebber zal hier in ieder geval heel blij mee zijn.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Nicole Atkins Label:Sony Music
Counting Crows – Saturday Nights & Sunday Mornings

Counting Crows - Saturday Nights & Sunday MorningsVoor het grote publiek is Counting Crows waarschijnlijk toch vooral die...

Looptroop Rockers – Good Things

Looptroop Rockers - Good Things In 1992 stond de hiphopscene in Europa nog in haar kinderschoenen en dat was...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT