RECENSIE: Mardi Grass BB - Von Humboldt Picnic

Mardi Grass.bb – Von Humboldt Picnic
2010-07-20 De woorden mardi grass tekenen bij mij altijd een glimlach op het gezicht. Mensen die weten wat het betekent, zien meteen het geweldige festival in de even geweldige Amerikaanse stad New Orleans voor zich. Kleurrijk verklede mensen, jokers op stelten, praalwagens, drie mensen die samenwerken om in hun lamapak door de straten voort te bewegen. Maar voorop alles staat de muziek. Dat mardi grass wereldwijd geliefd is, bewijzen de elf muzikanten van het Duitse Mardi Grass.bb. De groep, waarbij de b’tjes staan voor big band, maakt muziek zoals die tijdens het festival door de straten van New Orleans galmt en gaat hier en daar zelfs een stapje verder dan dat.

Het eerste nummer op Von Humboldt Picnic, alweer de tiende cd van Mardi Grass.bb, zet zoals het hoort de toon voor heel het album. ‘Delhi Morning Raga’ barst van de pure muzikaliteit en doet dankzij het gebruik van Indiase instrumenten direct denken aan ‘Within You Without You’ van The Beatles. Het geeft meteen het grootste talent van deze big band weer. Het is geen groep halfgoede muzikanten die gitaarles hebben gehad en een beetje kunnen zingen. De band bestaat uit perfectionistische, wereldwijze instrumentalisten die met alles wat muziek maakt overweg kunnen. Het is dan ook niet raar dat we na een vleugje India te hebben opgesnoven, meteen op het vliegtuig worden gezet om in New Orleans een Fransman over Montreal te horen zingen in ‘I Am Still In Love With Montreal’.

Na nog een Frans uitstapje worden we vervolgens op een kameel gezet en touren we door het Midden-Oosten (‘Benim Ismim Mahmut Altunay’). De kameel wordt daarna ingeruild voor dikke sneeuwlaarzen om door Rusland te trekken (‘Irina Smiles’). Vanuit de achterkant van een vrachtwagen vol gastarbeiders bezichtigen we vervolgens Mexico (‘Americanos (Need The Coke)’). Hierna volgt een bezoekje aan het thuisland van de band (‘Lotterie Des Lebens’). En het album eindigt in ‘Container No. 905’ in New Orleans; terug aan de start van de wereldreis die we net hebben gemaakt. Eenmaal aan het einde van Von Humboldt Picnic, heb je ieder instrument dat bij de genoemde landen hoort al horen langskomen. Qua zang is ieder bijpassend taaltje of accent aan bod gekomen. Maar belangrijker dan die ingrediënten, is dat de sfeer in de liedjes geen enkele blijk geeft van het feit dat al die buitenlanders worden gespeeld door Duitse muzikanten.

De albumhoes van Von Humboldt Picnic draagt niet voor niets de aanvullende tekst ‘A Journey with Mardi Grass.bb’. De cd biedt namelijk meer dan een verzameling liedjes. Het is een geweldige trip langs een aantal van de muzikaalste plaatsen ter wereld, met als achterliggende gedachte de samenhorigheid die tijdens een festival als mardi grass altijd onder de feestgangers leeft. Von Humboldt Picnic is perfectie voor zover dat in muziek bestaat en de troost-cd bij uitstek voor mensen die deze vakantie met tegenzin in eigen land moeten doorbrengen. Chapeau!
Recensent:Randy Timmers Artiest:Mardi Grass BB Label:Hazelwood
Daniel Johnston - Beam Me Up

Daniel Johnston - Beam Me UpHet verhaal van de grote Daniel Johnston is inmiddels wereldberoemd: Een...

Donots – The Long Way Home

Donots - The Long Way Home Zeventien jaar, zeven albums verder komt Donots met The Long Way Home ....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT