RECENSIE: Within Temptation - The Unforgiving

Within Temptation – The Unforgiving
2011-03-31 Within Temptation is inmiddels een vaste waarde geworden in de Nederlandse muziekscène. Wie had ooit kunnen vermoeden dat de band zo groot zou worden. Natuurlijk heeft alles meegezeten voor de band, maar om in deze, voor de muziekindustrie, moeilijke tijden bijna drie miljoen cd’s en dvd’s te verkopen moet je van goeden huize komen. Na het overweldigende The Heart Of Everything uit 2007 wist de band met de fraaie dvd Black Symphony en een succesvolle theatertour flink te scoren. Op het personele vlak moest de band het vertrek van drummer Stephen van Haestregt verwerken, maar heeft sinds kort een vervanger in de persoon van Mike Coolen gevonden.

Eindelijk is dan weer de tijd gekomen voor nieuw plaatwerk en worden we verblijd met The Unforgiving, de vijfde plaat van Within Temptation. Na één keer luisteren is al direct duidelijk dat het zestal nog meer dan op de voorganger voor toegankelijkheid heeft gekozen. Weliswaar blazen de gitaren je nog regelmatig van de sokken, maar de poppy invloeden maken dat er enorm veel hitpotentie in de meeste nummers zit.

Elke song is tekstueel geïnspireerd door een hoofdfiguur uit een stripverhaal. Deze tekstuele invalshoek is leuk, maar de muziek van Within Temptation blijft altijd uit duizenden herkenbaar. Bombast en mooie melodieën worden door de één van de mooiste stemmen van Nederland weer bijzonder fraai ingekleurd.

Behalve de, inmiddels grijs gedraaide, single ‘Faster’ staan er op het album nog meer potentiële hits zoals ‘Shot In The Dark’ en het bijna dansbare ‘Sinead’. Deze nummers laten zich niet meer verjagen uit je hoofd. Dat de band haar heavy roots nooit zal verloochenen blijkt wel uit het powermetal nummer ‘In The Middle Of The Night’, dat raakvlakken vertoont met Nightwish en door een sterke riff wordt gedragen. Het laag zingen van Sharon in dit nummer is in het verleden door haar al vaker toegepast, en bevalt prima als tegenhanger van haar sopraan geluid. Ook ‘ Iron’ zit in hetzelfde straatje en heeft een rif die wel wat aan Iron Maiden doet denken. Natuurlijk bevat de plaat ook enkele majestueuze ballads. Nummers als ‘ Fire And Ice’ en ‘Lost’ zijn in dat opzicht niet verrassend, maar vooral ‘Lost’ raakt je midden in je ziel. Zo is over elk nummer wel iets positiefs op te merken. Zwakke nummers zul je dan ook niet vinden op deze plaat die mooi uitgebalanceerd klinkt.

Within Temptation is er weer in geslaagd een geïnspireerd klinkend album uit te brengen. Met hier en daar iets andere invalshoeken en een wat meer dynamisch geluid weet de band haar eigen geluid toch weer iets uit te bouwen zonder haar oorsprong uit het oog te verliezen. Deze plaat zal de populariteit van de band bestendigen en misschien nog wel iets vergroten. Door de huidige zwangerschap van Sharon Den Adel zal de band voorlopig nog niet aan optreden toekomen, maar het geeft ons wel de tijd om deze mooie plaat te laten inwerken.


Eerdere recensies van Within Temptation:
- 08-10-2008: Black Symphony (dvd);
- 16-03-2007: The Heart of Everything.
Recensent:Jan Didden Artiest:Within Temptation Label:Sony Music
Geva Alon -  Get Closer

Geva Alon - Get CloserTussen al het electrogeweld dat we de afgelopen tijd om onze oren krijgen, is...

Brian Robertson - Diamonds And Dirt

Brian Robertson - Diamonds and Dirt De van oorsprong Schotse gitarist en componist brengt zijn allereerste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT