RECENSIE: Roosbeef - Omdat Ik Dat Wil

Roosbeef - Omdat Ik Dat Wil
2011-09-01 Er zijn er duizenden: meisjes zoals Roos Rebergen. Meisjes die van bier, muziek en liefde houden. Die tomatensoep koken en ‘s nachts wakker in bed liggen. Met of zonder teddybeer. Onzekere meisjes. En soms juist heel zeker van hun zaak. Ze tweeten gevatte opmerkingen over alledaagse dingen. Roosbeef heeft misschien weinig tijd voor Twitter, maar is niet veel anders dan deze dames. Haar gevatte opmerkingen over alledaagse dingen zitten verweven in de eigen muziek. En de songteksten op debuutalbum Ze Willen Je Hond Wel Aaien Maar Niet Met Je Praten zijn zo subliem dat heel muzikaal Nederland uitkijkt naar een opvolger van die prachtige plaat.

Die opvolger is er nu en draagt de titel Omdat Ik Dat Wil. Aan gevatte teksten heeft Roos niets ingeleverd. Nog steeds is het genieten van opmerkingen als: “Je vindt de structuur van een rauwe champignon niet lekker. Ik vind dat we niet kunnen trouwen” en “We zijn graag op onszelf, maar liever niet alleen.” Wel staan de teksten minder centraal. Je hoeft niet meer aandachtig te luisteren om echt van Roosbeef’s songs te kunnen genieten. De arrangementen zijn rijker en hier en daar - neem bijvoorbeeld ‘Niet Uitmaken’ en ‘Pulpo’ - rockt het zelfs.

Mooi is dat deze tweede plaat meer naar binnen keert. Ze Willen Je Hond Wel Aaien Maar Niet Met Je Praten bevatte een hoop verhalen over anderen (of werden bewust zo gebracht). Omdat Ik Dat Wil gaat meer over Roos zelf. ‘Als Je Me Zoekt’ en ‘Hersens’ klinken persoonlijk en bevatten de voelbare frustratie die je bij een intelligente jonge vrouw verwacht. Ondanks de persoonlijke touch, blijven de onderwerpen herkenbaar. Vaak zelfs ook voor de mannelijke luisteraar.

Omdat Ik Dat Wil is vergelijkbaar met die andere grote release op Excelsior: Tim Knol’s Days. Een gedroomde tweede album. In vrijwel ieder opzicht beter dan de eerste. Wel is het eventjes opnieuw instappen voor de liefhebbers van de tekstueel zwaardere eerste plaat en blijft het Inimini-stemmetje van Roos een gevalletje van ‘houden van’. Ben je echter over die drempel heen, dan rest het mooiste Nederlandstalige album van 2011.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Roosbeef Label:Excelsior Recordings
Correspondence – Correspondence Music Vol. 1

Correspondence - Correspondence Music Vol. 1 Correspondence is de artiestennaam van Samuel Wilson, een Amerikaanse...

The Drums - Portamento

The Drums - Portamento Jonathan Pierce, zanger en voorman van The Drums , gaf onlangs toe een hekel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT