RECENSIE: 90 Day Jane - Essence Of Time

90day
2014-01-19 Er was eens een blogger, die beloofde in een tijdsbestek van 90 dagen zelfmoord te plegen. Dit zette ze op als kunstproject, waarbij ze verwachtte dat alleen haar vrienden het echt zouden volgen. Dit vanuit de gedachte dat veel mensen normaal gesproken het niet zo moeten hebben van dramatische verhalen op internet. Dat bleek anders te zijn, waardoor een band uit het Limburgse Meijel er zodoende voor koos om haar naam als bandnaam te gebruiken, te weten 90 Day Jane. Het rockende viertal is vooralsnog iets minder populair, maar gezien hun inspanningen is dat slechts een kwestie van tijd. Essence Of Time is hun nieuwste EP, die duidelijk laat horen dat ze weten waar hun voorbeelden de mosterd halen.

Vier nummers sieren de release, waarbij opener ‘Stronger’ al meteen heel sterk aan 3 Doors Down doet denken. Muzikaal, vocaal, tekstueel, alles ademt diezelfde typische Amerikaanse vibe van goede radiovriendelijke rockmuziek. Voor een Nederlandse band mag dat zeker een compliment zijn. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt en alles zit er in. Een duidelijke leidende gitaarriff waar de muziek omheen is gebouwd, de zang die daar overheen zwijmelt op een fijne manier en een solide basis in bass en drums. Het plaatje klopt gewoon en zelfs de nummers worden op een goede manier afgewisseld. ‘Stronger’ is een gevoelige opener op midtempo, ‘Break The Spell’ is de stoere rocker met een dikke groove, ‘Home’ is de akoestische ballade die natuurlijk niet mag ontbreken en met ‘Your World’ worden alle rockregisters nog eens open getrokken op een opzwepend tempo.

Datgene wat alleen nog ontbreekt aan deze fijne zestien minuten aan lekker in het gehoor liggende radiorock, is iets eigens. Ze hebben hun grote voorbeelden goed in de vingers en strot zitten, maar daarmee onderscheiden ze zich nog niet helemaal. Het mist een eigen twist, datgene waarom je net even liever naar 90 Day Jane luistert in plaats van 3 Doors Down of Foo Fighters. Die ambitie hoor je overigens wel terug in de muziek, dus in de essentie zal het nog even zijn tijd nodig hebben voordat ze volledig tot hun recht komen.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:90 Day Jane Label:Eigen Beheer
Cover A Liquid Landscape - The Largest Fire Known To Man

A Liquid Landscape - The Largest Fire Known To Man A Liquid Landscape is een Nederlandse band, maar dat hoor je absoluut niet...

Cover Firewölfe - We Rule The Night

Firewölfe - We Rule The Night Heavy metal zal altijd in de aandacht blijven staan bij hordes van metalfans....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT