RECENSIE: Gentleman's Dub Club - The Big Smoke

GDD
2015-12-25 In Nederland is de Engelse band Gentleman’s Dub Club nog vrij onbekend. In hun thuisland is de inmiddels zevenkoppige groep uit Leeds echter aan een behoorlijke opmars bezig, vooral vanwege zijn goede live-reputatie. The Big Smoke is het tweede volwaardige album van deze reggae- en rootsband die in 2006 werd opgericht en die eerder al twee EP‘s uitbracht.

Ten opzichte van voorganger Fourty Four valt op dat The Big Smoke minder dubstepinvloeden bevat. Op de nieuwe plaat voeren oldschool roots en reggae de boventoon, waardoor deze nog authentieker klinkt. Het ouderwetse geluid wordt extra geaccentueerd door de dubeffecten die in de productie zijn toegepast. Doordat er echter voldoende moderne synthesizergeluiden worden gebruikt, klinkt het album echter nergens gedateerd.

Het album begint zeer sterk en swingend met het nummer ‘Music Is The Girl I Love’. Duidelijk is dat de muzikale begeleiding, waaronder de blazerssectie, de sterkste troef van de band is. Dit blijkt ook op de twee sterke instrumentale nummers ‘Enter The Chamber’ en ‘Nocurnal’, waarbij in het laatste liedje een gastrol is weggelegd voor Josh Arcoleo op tenorsax. Andere hoogtepunten zijn ‘One Road’, mede vanwege de sterke trombonesolo, het frisse en groovy ’Pressure’ en ‘Extraordinary’ en het soulvolle ‘See Them’. De overige nummers doen qua niveau overigens niet veel voor de hiervoor genoemde liedjes onder. Het enige minpuntje is dat de ritmes vaak hetzelfde tempo hebben. Iets meer afwisseling, zoals een beetje uptempo ska, zoals dat in het einde van het eerdergenoemde nummer ‘Nocturnal‘ is toegepast, had de plaat nog spannender gemaakt.

De teksten, die met een Jamaicaanse tongval zijn gezongen, gaan voornamelijk over liefde en de dagelijkse beslommeringen van het leven. Hoewel de titel en de cover van de plaat verwijzen naar Londen, gaan de teksten niet specifiek over die stad. Noemenswaardig is nog de gastrol van zanger Natty op het nummer ‘One Night Only’, dat ondanks de sterke zang toch het minste nummer van de plaat is.

The Big Smoke is een zeer aangename en authentieke reggaeplaat met moderne elementen, waarop Gentleman’s Dub Club bewijst dat het terecht is dat de groep in het Verenigd Koninkrijk zo’n graag geziene band is op festivals. Het wordt dan ook hoog tijd dat ze hun kunsten op de Nederlandse festivals komen vertonen.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:Gentleman's Dub Club Label:Easy Star Records
Cover British Sea Power - Sea Of Brass

British Sea Power - Sea Of BrassBijna vijftien jaar bestaat het Engelse British Sea Power inmiddels. Die...

Divide

The Silent Comedy - Friends Divide Een uit de hand gelopen en ondoordacht project waarbij de drank indirect een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT