RECENSIE: Ulrika Spacek - The Album Paranoia

Ulrika
2016-03-10 Het begon allemaal in Berlijn voor Ulrika Spacek. Rhys Edwards en Rhys Williams, die elkaar al jaren kenden, vatten in de Duitse hoofdstad het idee op om deze band op te richten. Terug in Engeland begonnen ze te werken aan The Album Paranoia. Het resultaat mag er zijn. Ulrika Spaceks debuutalbum is voer voor liefhebbers van Pavement, Deerhunter en Sonic Youth.

Het knappe aan The Album Paranoia is dat de nummers afzonderlijk in verschillende stromingen in de alternatieve rock geplaatst kunnen worden, zonder dat het geheel als los zand aan elkaar hangt. Het opzwepende ritme en gruizige gitaargeluid in ‘She’s A Cult’ doen aan Sonic Youth denken. Van een heel andere aard is het psychedelische ‘Beta Male’. Een speels gitaarlijntje dartelt door een voortstuwende muur van geluid. Ondanks de verschillen sluiten de nummers naadloos op elkaar aan.

Het is makkelijk om verbanden te leggen tussen de muziek van de Engelsen en die van hun bekende voorgangers. Desalniettemin is The Album Paranoia geen ordinair jatwerk. De eerste minuten van ‘Beta Male’ doen sterk denken aan de muziek van Föllakzoid. Ulrika Spacek neemt echter op tijd gas terug, om met dromerige en ietwat fragiel klinkende vocalen een eigen smoel aan het nummer te kunnen geven.

Niet alles wat het vijftal doet is raak. Het logge ‘NK’ is opgebouwd uit een aardige muur van geluid, maar het nummer ontwikkelt zich nauwelijks. ‘Circa 1954’ is eerst en vooral een niemendalletje, dat bovendien nogal abrupt eindigt.

Het debuutalbum van de vijf Britten verdient het echter om vooral stil te staan bij de hoogtepunten. Of het nu de kracht van de herhaling is in ‘Porcelain’ of de prettige vibe in ‘I Don’t Know’. Ulrika Spacek heeft een gitaarplaat gemaakt om u tegen te zeggen. Naast muzikale kwaliteiten heeft de band ook nog een prettige eigenwijsheid. The Album Paranoia sluit niet af met een knal, maar met het kleine liedje ‘Airportism’. Houdt deze heren in de gaten!
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Ulrika Spacek Label:Tough Love Records
Cover Saether - Saether

Motorpsycho - Here Be MonstersGeen zware gitaarriffs of aanzwellende drums openen de nieuwe plaat van...

Cover School of seven bells - SVIIB

School of seven bells - SVIIB Trieste omstandigheden begeleiden de release van het nieuwe School of Seven...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT