RECENSIE: Magnetic Spacemen - I Don`t Wanna Grow Up

Magnetic Spacemen
2016-11-24 Aftikken en gaan, dat is zo’n beetje hoe veel garagerockbands in het begin te werk gaan. En wanneer je als beginnende band vervolgens langzaam beter en beter weet te worden door veel uren in het oefenkot door te brengen, kan het uiteindelijk tot iets moois uitgroeien. De jonge band Magnetic Spacemen, van eigen bodem, staat wellicht op dit punt in hun carrière. Ze brachten al een EP uit en deelden een aantal keren het podium met illustere bands als Together Pangea en John Coffey. Hoog tijd voor een volwaardige LP dus en die is inmiddels uit, het negen nummers tellende I Don’t Wanda Grow Up. Het lijkt misschien wat karig voor een volledige LP, vooral met een aantal korte liedjes, waardoor de plaat al na een half uur is afgelopen,maar waarom zou je de boel onnodig rekken als het ook in het kort kan? Want de band geeft een waardig visite kaartje af met puntige en levendige liedjes in een hoog tempo. Daar laten ze geen misverstand over bestaan wanneer ze aftrappen met ‘Youth Glory’, een snel rock nummer met overstuurde gitaar. Het gitaarwerk is uiterst succesvol met soms harde riffs en dan weer speels zoals de solo in het lekkere ‘Makes Me Wonder’.

We horen vaak muziek in de trend van The Hives al wil de band ook soms uitstapjes maken naar stoner zoals in de afsluiter ‘Blurred’ waarin zware riffs het nummer flink wat gewicht geven. De thema’s in de muziek zijn vooral ongedwongen. In ‘Seafood’ kan er lekker meegezongen worden over het eten van veel seafood wanneer je rijk bent. “I’m broke again” kan meegebruld worden in ‘Hole In My Hand’. Toch is het zeker geen oppervlakkige muziek om enkel mee te lallen en wil de band eigenlijk wel de diepte in gaan. ‘Robots’ is een directe aanklacht tegen een maatschappij die steeds onpersoonlijker wordt en meer en meer gedreven wordt door technologie.

En zo weet de jonge band op overtuigende wijze en vol branie veel variatie te brengen in een klein half uur. I Don’t Wanna Grow Up is daarmee een geslaagd debuut met veel perspectief voor de toekomst. En die korte duur? Ach, gewoon weer opnieuw opzetten die plaat en hopen dat de jongens niet te snel volwassen worden, maar nog lang hun wilde haren behouden.

Recensent:Ronald Kats Artiest:Magnetic Spacemen Label:Sounds Haarlem Likes Vinyl
Martha Jane

Martha Jane & The Talisman - Hello DemonDe kans dat je ooit eens behoorlijk onder de indruk bent geraakt van de...

BOF

Band of Friends - Repeat After Me Het afgelopen najaar verscheen Repeat After Me , het eerste volwaardige...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT