RECENSIE: Jon Hopkins - Asleep Visions

Hopkins
2014-12-20 Als het eerste nummer zich ontvouwt, borrelt de vraag op of je niet per ongeluk een plaat van Sigur Rós hebt opgezet, Jon Hopkins opent zijn nieuwe EP namelijk met een lang uitgesponnen minimalistische track die voornamelijk pianoklanken bevat. Wanneer een hoge mannenstem begint de zingen is de Sigur Rós vergelijking compleet. Ook niet gek aangezien de EP in Reykjavik werd opgenomen. Het is echter niet Jónsi, maar King Creosote die zijn zangkwaliteiten laat horen. De eerste track is prachtig in al zijn eenvoud. Jon Hopkins heeft in het verleden al bewezen meester te zijn in het creëren van ruimtelijk klinkende muzikale composities, vaak met maar heel weinig middelen. Zijn nieuwe EP is daar geen uitzondering op. Asleep Versions bestaat uit vier bewerkte tracks van zijn album Immunity uit 2013.

Naast zijn reguliere albums, maakt Hopkins ook nog filmmuziek. Zijn muziek is vaak donker van aard, soms een tikkeltje onheilspellend. Deze Asleep Versions EP is vergeleken met zijn eerdere werk een stuk lichter van toon en meer minimalistisch dan voorheen. De muziek is zeer meeslepend, ondanks de minimale aanpak. De Britse artiest weet zijn muziek altijd zeer ruimtelijk te laten klinken, de luisteraar wordt ook op deze EP weer meegezogen in zijn muziek. De bas van sommige nummers dringt diep door in de oren. Het laatste nummer – elf minuten lang – is een prachtige versie van ‘Open Eye Signal’ met een fantastische opbouw. Het zijn dit soort nummers waarmee Hopkins zijn luisteraars voor even meeneemt naar een andere wereld.

Deze EP maakt erg nieuwsgierig naar toekomstig werk van Hopkins. Voorlopig kan iedereen zich in ieder geval vergapen aan dit mooie bescheiden kunstwerk, waarop veel van zijn eerdere elementen in terug te vinden zijn. In slaap vallen zal je bij deze EP allerminst, laat je dus niet misleiden door de titel.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Jon Hopkins Label:Domino Records
Cover Brodinski - I Love Techno 2014

Brodinski - I Love Techno 2014Het is inmiddels een traditie geworden. Elk jaar bij een nieuwe editie van I...

Cover Arca - Xen

Arca - Xen Met het openingsnummer ‘Now You Know’ weet Arca zijn album op een pakkende...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT