RECENSIE: Pearl Jam - Riot Act

2002-11-17 Riot Act? Gaat Pearl Jam nu voorop in de demonstraties van de anti-globalisten? Wordt er geen Crass of Dead Kennedys meer gedraaid om de gemoederen op te laten laaien? Sinds wanneer is Pearl Jam een politieke band, en, afgeleid aan de titel, een links-politieke band? Zo’n titel zou je eerder van een Rage Against The Machine verwachten. Maar nee, bij Pearl Jam anno 2002 dus ook. En gelukkig maar, want dit nieuwe politieke label staat de band goed. Zanger Eddie Vedder, verantwoordelijk voor dit label, steunde ten tijde van de Amerikaanse presidentsverkiezingen openlijk de linke kandidaat Ralph Nader. Na de winst van de rechtse Bush en de wijze waarop deze omging met 9-11, was het dan ook niet verbazingwekkend dat Vedder de nodige woede en onbegrip moest uiten. Niet alleen de politiek had zijn weerslag op de plaat, maar ook het drama van Roskilde. Negen mensen werden er doodgedrukt voor de ogen van de band. De band twijfelde of ze nog door konden gaan, maar het antwoord hierop kwam in de vorm van de geplande Amerikaanse tournee die doorgang vond.
Op Riot Act wordt het niveau van ‘Ten’ niet gehaald, en er worden geen nieuwe wegen ingeslagen. Maar het niveau van Ten zal waarschijnlijk nooit meer bereikt worden. Pearl Jam laat op Riot Act weer horen aan de Creeds van deze wereld hoe het moet. En dat ze dat konden, waren we na hun laatste platen bijna vergeten.
De woede en het onbegrip van Roskilde en Bush leverde iets dat lange tijd gemist werd op de platen van Pearl Jam. Namelijk gedrevenheid en inspiratie. Je zou Bush er bijna voor gaan bedanken.
Recensent:Jasper van Vugt Artiest:Pearl Jam Label:Sony Music

Lianan Shee - Better WayBoem! Dat knalt er lekker in. Better Way, het openingsnummer van de nieuwe...

Tori Amos - Scarlet’s Walk In het kader van: op reis met Tori, is hier dan Scarlet’s Walk. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT