RECENSIE: Gavin DeGraw - Sweeter

Gavin DeGraw - Sweeter
2011-10-24 De 34-jarige Gavin DeGraw dobbert zijn hele carrière al van de ene naar de andere stroming. Pop, rock, soul; zijn eerste drie platen bevatten een aantal geweldige hits (o.a. ‘I Don’t Want To Be’, ‘Chariot’ en ‘Follow Through’), maar voelen door het grote skala aan genres tevens aan als een onsamenhangend geheel. Na de ietwat teleurstellende derde plaat Free is er nu Sweeter. Viermaal kan ook scheepsrecht zijn, bewijst de New-Yorker.

Zijn vierde album bevat namelijk zowel hits als de rode lijn die in het verleden ontbrak. Hoewel de openingsriff in de titeltrack anders doet vermoeden, heeft Gavin de rock and roll gelaten voor wat het is. Sweeter is een blue-eyed soulplaat met een ontiegelijk hoog popgehalte geworden. Het is daarom consistent sterk en, zoals we van DeGraw verwachten, overladen met aanstekelijke hits. Daarnaast heeft het album de perfecte lengte (tien tracks, bijna veertig minuten) en wordt het overkoepelende thema (”bitch, ik wil je (terug)!”) in ieder nummer op een andere manier uitgewerkt.

Aan hoogtepunten is er dan ook geen gebrek. Van de sterke openingstrack en de aanstekelijke single ‘Not Over You’ (beiden deels geschreven door One Republic’s Ryan Tedder) tot het prachtige ‘Soldier’ en het sexy ‘Radiation’, Sweeter staat bol van geweldige pophits die het niveau van de gemiddelde top 40-single ontstijgen. De tracklist is slim in elkaar gezet, met een aantal minder pakkende pianoballades tussendoor, die voor de nodige afwisseling zorgen. Was het voorheen echter zo dat deze liedjes vooral als filler dienden, daar zijn ze nu een ervaring op zich. ‘Run Everytime’ en ‘Stealing’ zijn minder chartgericht dan de rest van het materiaal, maar blijken op lange termijn de ware glimmertjes van Sweeter te zijn.

Het enige manco aan de plaat is dat Gavin er vocaal niet uitermate veel op vooruit is gegaan. Een klein aantal uithalen doen wel heel erg denken aan eerdere hits. Neem bijvoorbeeld het ‘Follow Through’-achtige refrein van ‘You Know Where I’m At’. In ieder ander opzicht heeft DeGraw echter wel grote sprongen gemaakt. Sweeter is zijn beste werk tot nu toe. Een lekker soulvolle popplaat vol hits, die je herhaaldelijk in één ruk afluistert en niet zo suikerrijk is als de titel doet vermoeden.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Gavin DeGraw Label:Sony Music
Kasabian – Velociraptor!

Kasabian - Velociraptor!Nadat we bij de vorige cd van Kasabian eerst driemaal struikelden over de...

Living With Lions - Holy Shit Zo eens in de zoveel tijd staat er een bandje op dat punkrock naar een hoger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT